Index Vakbarát Hírportál

Tizenkét veszélyes medve kiemeléséről döntöttek Tusnádfürdőn

2018. augusztus 6., hétfő 18:21

Hétfőn összeült a Sürgősségi Esetek Hargita Megyei Bizottsága, ahol tizenkét veszélyesnek ítélt tusnádfürdői medve sorsáról döntöttek: a helyi polgármester és az illetékes vadásztársulás elkészítette a kiemelési kérvényüket, írja a Hargitai megyei önkormányzat közleményére hivatkozva az MTI.

Az ülést azután hívták össze, hogy vasárnap egy medvetámadásban két ember megsebesült, ők kórházba kerültek. Az ülésen aztán Borboly Csaba, a megyei tanácselnök azt mondta, a környezetvédelmi szakemberek mintegy 40 medvét azonosítottak az elmúlt években Tusnádfürdőn, és ezek közül 15 kimondottan a városban vagy annak szűk vonzáskörében él. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus reményét fejezte ki, hogy már kedden pozitív válasz érkezik a környezetvédelmi tárca részéről a veszélyesnek ítélt medvét kiemelési (kilövési vagy áthelyezési) kérésére.

A Hargita Megyei Csendőrség vezetője, Dan-Paul Iamandi közölte, amíg a helyzet stabilizálódik, a rendőrség folyamatos járőrszolgálatot biztosít Tusnádfürdőn. Azt is mondta, csak vasárnap éjjel öt helyszínről hajtottak el medvét, de a jelenlegi jogi keretek között más beavatkozási lehetőségük nincs. Szép Róbert, a Környezetvédelmi Őrség főfelügyelő-helyettese szerint a medvék fokozott veszélyt jelentenek Tusnádfürdőn, ezért a hatóságoknak fel kell lépniük, valamint szabályozni kell az erdei gyümölcsök betakarítását és az erdő használatát, meg kell szüntetni az erdei kvadozást és terepmotorozást, mert ezek a vadak életterébe való beavatkozásnak minősülnek. Ez szerinte oka lehet annak, hogy a medvék lakott területeken is megjelennek.

Az elmúlt időszakban négy ember sebesült meg medvetámadásban Tusnádfürdőn. Még vasárnap egy panzióba, egy élelmiszerboltba és egy gazdaságba is betört egy medve, múlthéten pedig egy gyerekotthon ajtaját törte be egy másik élelem után kutatva.

(Borítókép: Veres Nándor / MTI)

Rovatok