Index Vakbarát Hírportál

Csaknem harminc dzsihadistával végeztek a sivatag mélyén

2018. augusztus 7., kedd 05:57

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet legalább 28 fegyveresével végeztek egy hétfői támadásban Szíria keleti részén a kurd-arab autonóm terület katonai ernyőszervezete, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) harcosai - írta a londoni székhelyű, de megbízható szíriai informátorhálózatot működtető Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja.

Az Egyesült Államok vezette koalíció légicsapásaival támogatott harcosok Deir ez-Zór tartomány Bir al-Meleh régiójában csaptak le a megsemmisített Kalifátus egyik utolsó sivatagi maradványára; mivel a tisztogató harcok kedden is folytak, ezért az áldozatok számának növekedésére lehet számítani.

Július végén, a nemzetközi koalíción belüli francia erők parancsnoka, Francois Parisot tábornok azt állította, hogy a dzsihadisták már csupán egy keskeny területet tartanak ellenőrzésük alatt Szíria keleti részén, az iraki határ közelében. Úgy vélekedett, hogy az IS fegyvereseinek száma már csupán néhány százra tehető. Hozzátette ugyanakkor, hogy az utolsó dzsihadisták elleni harc még két-három hónapig is eltart.

Az Iszlám Állam egyébként Szíriában és Irakban még több sejttel rendelkezik, ezek visszatértek a szervezet 2010-es évek elején folytatott gerillataktikájához. Ahogy arról a múlt héten beszámoltunk, a szíriai Szuejda régiójában 255 drúz nemzetiségű embert öltek meg egy rajtaütésben, és 36 nőt meg gyereket raboltak el a dzsihadisták, akik Szíriában még a peremvidékekről is kiszorultak. Deir ez-Zór mellett ugyanis az ország nyugati felében található, Jordánia és Izrael közé ékelt Jarmúk térségéből pont ezekben a napokban füstölték ki az Iszlám Államnak hűségesküt tett Khalid ibn al-Valid Hadseregét az orosz támogatással harcoló kormánycsapatok.

Rovatok