Index Vakbarát Hírportál

Az Egyesült Államok ezúttal a Szkripal-ügy miatt szankcionálja Oroszországot

2018. augusztus 8., szerda 23:40 | öt éve frissítve

Washington már eddig is szinte félévente vezetett be újabb és újabb gazdasági szankciókat Oroszország ukrajnai, vagy szíriai beavatkozásai miatt. A legújabb szankciós körök a Szkripal-ügy, vagyis vegyi, vagy bbiológiai fegyver használata miatt következnek.

Az Egyesült Államok megállapította, hogy Oroszország használt ideggázt az idén tavasszal a hazaárulóvá vált orosz kettős ügynök, Szergej Szkripal és a lánya megmérgezésekor az angliai Salisburyben, ezért büntetőintézkedéseket vezet be Oroszország ellen – jelentette ki Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő.

Vegyi támadás

A Vegyifegyver Tilalmi Egyezmény megsértésére utalva a közlemény leszögezte az Orosz Föderáció vegyi (vagy biológiai) fegyvert alkalmazott saját állampolgárai ellen, megsértve a nemzetközi jogot.

A legújabb szankciók várhatóan augusztus 22-e körül lépnek életbe, majd három hónappal ezt követően újabb szankciók várhatók, ha addig Moszkva nem ad biztosítékot arra, hogy a jövőben többé nem alkalmaz vegyi fegyvert és lehetővé teszi az ENSZ-ellenőrzést is – írja az MTI.

Az augusztus végén életbe lépő büntetőintézkedések pénzügyi és exportkorlátozásokat lesznek, a második körben várható szankciók viszont szigorúbbak lehetnek.

Aeroflot-stop?

Az NBC televízió információi szerint az is elképzelhető, hogy a szankciók második köre egyúttal a diplomáciai kapcsolatok alacsonyabb szintre szállítását hozza magával, és Washington felfüggesztheti az orosz Aeroflot légitársaság amerikai járatait, valamint korlátozhatja az orosz áruk amerikai importját.

Egyre több szankció

Az Egyesült Államok Oroszország kelet-ukrajnai beavatkozásai, a Krím-félsziget elfoglalása és Szíria bombázása miatt már féltucat körben jelentett be szankciókat.

Ezek keretében az Oroszországgal folytatott kereskedelmi és finanszírozási kapcsolatokat szűkítette, olykor megszüntette, illetve bizonyos energiacégek (Rosznyefty, Novatek), illetve állami bankok (Gazprombank, Vnyesekonombank) teljes nyugati kapcsolatrendszerét blokkolta.

A legerősebb hatása eddig annak az idén áprilisi lépésnek volt, amikor a Trump-kabinet orosz állami alkalmazottak, oligarchák (például Oleg Gyeripaszka acélcézár) és tucatnyi cég, fegyvergyártók, bankok, energiacégek mindennemű amerikai kapcsolatát felszámolta.

A Szkripal-ügy miatt eddig elsősorban diplomáciai lépések történtek, a nyugati országok összesen 149 orosz diplomatát utasítottak ki (hatvanat az Egyesült Államokból). Természetesen, ahogyan az már a diplomáciában lenni szokott, Oroszország mindennemű vádat visszautasított, és minden esetben válaszintézkedéseket is hozott.

Rovatok