Index Vakbarát Hírportál

Hotel Prora: már megint befuccsolt a nácik elátkozott gigaszállodája

2018. augusztus 8., szerda 21:21

A náci Németország megalomániájának örök mementója a világ legnagyobb szállodája. A 4,5 kilométer hosszú, 10 ezer szobás Prora szállodasor a legnagyobb német szigeten épült, a Balti-tenger partjára. Ám a hotel a tervezett formában soha nem működött. Egy berlini cég újra nekifutott a projekt északi részének, de 90 százalékos készültségnél csődbe ment.

A berlini Wohnen in Prora (Prorában lakni) részvénytársaság négy éven keresztül dolgozott azért, hogy újra életet leheljen a nácik gigantikus szállodaprojektjébe, a Hotel Prorába.

A szállodasor eredetileg 4,5 kilométer hosszú volt, és mind a tízezer szoba a tengerre nézett. Ebből a berlini társaság első körben egy fél kilométeres északi szakaszon épített volna fel 280 lakást.

Nem indult rosszul

Bár már eleinte is sok volt a szkeptikus hang, de a nem ritkán 8000 eurós (2,5 millió forintos) négyzetméterenkénti áron kínált lakások egész jól fogyogattak.

Mint arról azonban a német Ostsee Zeitung  beszámolt: Iris Hegerich vezérigazgatónő szomorúan bejelentette, a bankok a projekt 90 százalékos készültségénél megvonták a finanszírozást, mert a projekt műemlékvédelmi és statikai okok miatt késébe került, végül a cége kénytelen volt csődöt jelenteni.

Csalódás

A kudarc érthetően sokaknak okozott csalódást. Azok, akik már lefoglalózták a lakásokat, nem tudják, hogy valaki átveszi-e a felszámolásból a projektet, vagyis a lakások elkészülnek-e.

Illetve ha nem, akkor a bonyolult felszámolási procedúra végén viszontlátják-e befizetéseiket.

De a Balti-tenger partjainál fekvő Rügen sziget lakói és elöljárói is csalódottak lehetnek, mert az 50 kilométer hosszú és 40 kilométer széles, mindössze 70 ezer ember lakta sziget felfutását remélték a beruházástól.

A náci időkben

A döbbenetes méretű szálloda 1936 és 1939 között épült. A tengerparttól 150 méterre húzódó egységes ingatlansort 9000 ember három évig építette, de az teljesen már nem tudott elkészülni – írta az Érdekes Világ portál.

Adolf Hitler náci diktátor megalomán terve a Kraft durch Freude (erő az öröm által) program keretében a munkások és katonák üdültetési programjának indult, ám miután a második világháború kitört, az épületekben csak menekültek és katonák szálltak meg.

Azóta a hatalmas szállodasor egyes részei már hasznosultak,  az egyik részben egy ifjúsági szállodát már az NDK idejében kialakítottak, amely, mint itt látható, a mai napig fogad vendégeket. Emellett több kisebb szálláshely is működik Prora elnevezésekkel a szigeten.

Rovatok