Index Vakbarát Hírportál

Az olasz belügyminiszter megint bunkózott, most a román „rabszolgákra” szólt be

2018. augusztus 10., péntek 12:19 | aznap frissítve

Matteo Salvini szélsőjobboldali olasz belügyminiszter folyamatosan botrányos kijelentéseket tesz, ezúttal a Romániából és a Bulgáriából érkező rabszolgahadakról beszélt. A román politikusok ezen természetesen nagyon kiakadtak.

Azt szinte már megszokhattuk, hogy Matteo Salvini szélsőjobboldali olasz belügyminiszter az élő fába is beleköt, különösen a menekültekkel, a románokkal és a romákkal kapcsolatos kijelentései háborítják fel a kritikusait.

A Liga jobboldali párt erős embere megint Romániát borította ki, amikor arról beszélt, hogy Románia (és Bulgária) folyamatosan rabszolgákkal árasztja el Olaszországot, ezért írni fog a két országban a kollégáinak.

A jelenség

Ahogy az már Salvini vad kijelentéseinél lenni szokott, maga a probléma létezik és valóban sokakat irritál. Az illegális román (és bolgár) bevándorlók százezrei elsősorban Dél-Olaszországban és Szicíliában dolgoznak mezőgazdasági idénymunkásként, illetve prostituáltként. Kiközvetítésüket pedig nagyon rossz arcú gengszterek végzik, elsősorban román, bolgár, illetve albán bűnözői csoportok tagjai.

Ideges reakciók

Ám az embertelen nyilatkozat után így is érthető, hogy dühödt reakciók sora érkezett Romániából. Többen emlékeztették a románfaló politikust, hogy Románia ugyanúgy az Európai Unió tagja, mint Olaszország.

A Balkan Insight által összegyűjtött reakciók között élre került a román külügyminisztérium nyilatkozata, amely elfogadhatatlannak nevezte a kijelentést, és mint fogalmaztak:

sztereotip utalgatások nélkül kell megközelíteni a bűncselekményeket elkövető állampolgárok ügyeit és semmiképpen sem az etnikai hovatartozásuk alapján.”

Az olaszok a hibásak

Az olaszországi román közösség és az Európai Parlament néhány román tagja szintén hevesen reagált, és megpróbálták visszadobni a forró krumplit, vagyis a kialakult helyzetben az olasz felelősséget keresték.

Ioan Mircea Pascu képviselő például elsősorban azokat az olasz vállalkozókat korholta, akik a bérköltségeiket íekete munkával csökkentik és nem a kiszolgáltatott, „szarért-húgyért” dolgozó munkásokat.

Silvia Dumitrache, az ADRI (Associazione Donne Romene in Italia – Olaszországban Dolgozó Román Nők Szövetsége) szervezet vezetője pedig a román nők szervezett megalázásáról és kihasználásáról beszélt.

Emlékeztetett rá, hogy Olaszország kötelessége, hogy elérje, hogy az olasz munkáltatók betartsák a helyi törvényeket, igaz elismerte, hogy Romániának is többet kell tennie annak érdekében, hogy felhívja a saját állampolgárai figyelmét az olasz állapotokra,

Vagyis arra, hogy aki Róma környékére kerül, azt nem a Kánaán, nem a fényűző lakomák várják Itáliában, hanem sokkal inkább a római kor rabszolgáinak életszínvonala és teljes kizsákmányolása.

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Rovatok