Index Vakbarát Hírportál

Nagy a készültség Washingtonban a fehér fajvédők hétvégi demonstrációja előtt

2018. augusztus 11., szombat 08:56

Az amerikai fővárosban, Washingtonban nagy a készültség a fehér fajgyűlölők hétvégi demonstrációja előtt. A demonstrációt a tavaly augusztus 11-én a virginiai Charlottesville városában kitört zavargások évfordulóján tartják. A rendfenntartó erők mintegy 400 tüntetőre és másfélezer ellentüntetőre számítanak.

Peter Newsham, a washingtoni rendőrség vezetője az NBC televízió péntek esti regionális híradójában elmondta: a megmozdulás ugyan vasárnap lesz, de a fővárosban már szombaton megerősítik a rendőri jelenlétet. A belvárosban és a Fehér Ház környékén – ahol a tüntetéseket tartják – szombat délutántól lezárnak utcákat, a környéken sok üzlet és étterem zárva tart, vasárnap pedig a rendőrök vigyáznak arra, hogy az erőszakba fulladó összetűzések elkerülésére a tüntetők és az ellentüntetők egymástól elkülönítve demonstráljanak.

A virginiai Charlottesville városában is megemlékeznek a tavalyi véres összecsapásokról, amelyek egy halálos áldozatot is követeltek. Ralph Northam, Virginia állam demokrata párti kormányzója szükségállapotot hirdetett Charlottesville városában, ahol a fehér fajvédőknek nem engedélyeztek semmiféle tüntetést.

A virginiai egyetemi városban tavaly az amerikai polgárháború (1860-1865) egyik alakja - a déli, konföderációs csapatok vezetője, Lee tábornok - szobrának eltávolítása ellen tüntettek. A tüntetésen megjelentek a fehér fajvédők, majd a baloldali jogvédők is. Az összecsapások véres utcai harcokká fajultak, és egy fiatal nő meghalt. (MTI)

Rovatok