Index Vakbarát Hírportál

Trump retorikája a 20. század legrosszabb korszakait idézi

2018. augusztus 13., hétfő 12:01

Élesen bírálta az ENSZ leköszönő emberi jogi főbiztosa az amerikai elnököt. Zeid Raad al-Husszein a The Guardian című brit lap hétfői kiadásában megjelent interjúban többek között azt mondta,

Donald Trump nyelvezete a 20. század legsötétebb korszakait idézi, sajtóellenes kirohanásai pedig kis híján erőszakra való felbujtást jelentenek.

A tisztségéből augusztusban távozó jordániai diplomata azt mondta, a Trump-kormányzatot nem aggasztják az emberi jogok - ezt bizonyítja az is, hogy az ország kilépett az ENSZ emberi jogi tanácsából -, és ez határozott változás a korábbi amerikai kormányok politikájához képest.

Zeid Raad al-Husszein emlékeztetett arra, hogy Donald Trump többször is a nép ellenségének nevezte a sajtót. A média elleni hadjáratról beszélt, amely szerinte események olyan láncolatát indíthatta el és indíthatja el még mindig, amely könnyen ártalmakat okozhat a pusztán a munkájukat végző újságíróknak vagy esetleg öncenzúrához vezethet.

Mint mondta, az amerikai elnök stílusa máris követőkre talált, felhatalmazást adva tekintélyelvűbb országok vezetőinek, hogy olyan módon mérjenek csapást a sajtóra, ahogyan korábban nem mertek volna. Példaként Hun Szen kambodzsai miniszterelnököt említette, aki hasonló nyelvezetet használt független sajtótermékek bezáratásakor.

Az emberi jogi főbiztos bírálta az amerikai kormányzatot a határon feltartóztatott bevándorló családok szétszakításának politikája miatt is és szóvá tette az elnök régre visszanyúló kisebbségellenes retorikáját is.

Ha a szavak emberek olyan csoportjai ellen irányulnak, amelyek régóta megszenvedik a fanatizmust, az előítéletet és a sovinizmust, az visszatérést jelent egy nem túl régvolt időszakhoz a 20. században, amikor politikai nyereségvágyból feltüzelték az érzelmeket egy kiszolgáltatott csoport ellen

- mondta, hozzátéve, hogy elsősorban az 1930-as évekre és az első világháború előtti időszakra utalt.

A jordániai diplomata hivatali ideje egybeesett az ENSZ Biztonsági Tanácsának csúfos kudarcával a Szíriában és a Jemenben zajló mészárlások megállításában, valamint az emberi jogok jelentőségének leértékelődésével az ENSZ-ben, ahol a kiadások mindössze három százalékát fordítják a területre - jegyezte meg a The Guardian. Zeid Raad al-Husszeint a volt chilei elnök, Michele Bachelet váltja a főbiztosi tisztségben.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa tavaly szeptemberben Orbán Viktort is támadta bevándorlásellenessége miatt. Szijjártó Péter elfogadhatatlannak nevezte a kritikát, de ez nem győzte meg al-Husszeint, idén februárban idegengyűlölettel és rasszizmussal vádolta meg a magyar kormányfőt.

Rovatok