Index Vakbarát Hírportál

Videó készült a kirándulásra induló gyerekekről, mielőtt légicsapás érte volna a buszukat

2018. augusztus 13., hétfő 17:02

Csütörtökön légicsapás ért egy buszt Jemenben a húszi lázadók által ellenőrzött területen, az 51 áldozat közül 40-en gyerekek voltak. A szaúdiak vezette koalíció bombázásában megsérült 79 ember közül 56 gyerek volt.

A CNN most beszámolt egy videóról, amit az egyik gyerek készített a buszon, még órákkal a támadás előtt. A gyerekek mosolyogtak, mert éppen egy régen várt kirándulásra indultak, amivel a két hónapig tartó nyári iskola végét ünnepelték.

Órákkal a felvétel után a videót készítő fiú, és sok osztálytársa már nem élt. Hétfőn tartották a gyerekek temetését.

Az UNICEF szerint a csütörtöki volt a legsúlyosabb támadás, ami gyerekeket ért a jemeni konfliktus 2015-ös eszkalálódása óta. António Guterres ENSZ-főtitkár is elítélte a támadást, és független vizsgálatot sürgetett.

A szaúdi vezetésű, és az Egyesült Államok által is támogatott koalíció tagadta, hogy civilek lettek volna a célpontok. Azt állították, hogy legitim katonai műveletet hajtottak végre, válaszul a húszik egy nappal korábbi rakétakilövéseire. A szaúdiak pénteken vizsgálatot indítottak az eset miatt.

A CNN szerint James Mattis amerikai védelmi miniszter vasárnap azt mondta, odaküld egy tábornokot is, hogy segítsen a vizsgálatokban, és megállapítsa, hogyan kerülhetnék el a jövőben a hasonló esetek megismétlődését.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán által támogatott húszik és a Szaúd-Arábia, valamint más arab országok által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A több mint 10 ezer civil életét követelő konfliktusról itt írtunk bővebben>>>

Rovatok