Index Vakbarát Hírportál

Gyerekként ki akarták belőle űzni az ördögöt, most ő lett Amerika első transznemű kormányzójelöltje

2018. augusztus 15., szerda 07:17

Magyar idő szerint szerda hajnalban lezárultak az Egyesült Államok keleti partján található Vermont állam előválasztásai, melyek arról döntöttek, hogy ki indulhat ősszel a demokrata, illetve a republikánus párt színeiben az állam kormányzói posztjáért (a kormányzó a helyi kormányzat vezetője). A demokratáknál a győztes Christine Hallquist lett, aki az állam legnagyobb energiaszolgáltatójának, a Vermont Electric Cooperative-nek az igazgatója, de ami ennél érdekesebb, férfiból operáltatta magát nővé. Ő az első transzgender politikus, aki valamelyik vezető pártnál el tudta nyerni a kormányzójelöltséget, amit az LMBTQ-közösség óriási sikerként ünnepel.

A jelöltségért a Demokrata Pártban négy jelölt indult (köztük - Vermont már csak ilyen - egy 14 éves jelölt is); ők nem kevesebb, mint húsz vitában mutatták be a választóknak elképzeléseiket, illetve nyilván önmagukat. De Hallquist számára a kampány messze nem volt olyan megterhelő, mint identitásának felvállalása; ahogy a Guardian-nek megfogalmazta:

Mindenkinek elmondom, hogy nem ez volt a legnehezebb dolog az életben. Valójában a nemváltás után semmi nem tűnik annyira nehéznek.

A 62 éves Hallquist a Vermont Electric Cooperative élén állva esett át nemváltó műtéteken. De elmondása szerint már 11 évesen élvezte, amikor egyszer anyja viccből lányruhába öltöztette.

Gyönyörű volt, imádtam. És amikor azt mondtam: „Anya, én lány akarok lenni.”, akkor ő azt mondta: „Na ezt soha, senkinek ne mondd el”

A katolikus iskolában pedig az oktatók nem csak rendszeresen verték őt amiatt, mert érezték, hogy nem úgy viselkedik, mint egy átlagos fiú, hanem az intézmény vezetője még az exorcizmust (ördögűző rituálét) is szükségesnek tartotta.

A relatíve kicsi, 620 ezres Vermont állam közismerten a progresszív trendek melegágya (az állam szenátora egy bizonyos Bernie Sanders); jellemző, hogy ellenfele, a republikánus Phil Scott kormányzó is támogatja az abortuszt és a transzneműek jogait.Egyébként a politikai trendeket általában pontosan szondázó Cook Political Report szerint Scott biztos esélyesként nézhet a választás elé.

Rovatok