Index Vakbarát Hírportál

Háromszáz papot érintő zaklatási botrány robbant ki Amerikában

2018. augusztus 15., szerda 05:51

Az amerikai Pennsylvania államban az elmúlt hetven évben több mint háromszáz katolikus pap követett el szexuális visszaéléseket, áldozataik száma meghaladja az ezret.

Ez áll Josh Shapiro pennsylvaniai főállamügyész helyi idő szerint kedden nyilvánosságra hozott jelentésében.

A 18 hónapon keresztül folytatott vizsgálat feltárta, hogy a legutóbbi visszaéléseket 2010-ban követték el, a legrégebbiek pedig nem kevesebb mint hetven évvel ezelőtt történtek. A dokumentum jó néhány papot meg is nevez, néhány nevet azonban kitakartak, mert az érintettek az alkotmányban garantált jogukra hivatkozva nem járultak hozzá a nyilvánosságra hozatalhoz.

A főállamügyész közölte: azon dolgoznak, hogy valamennyi felelőst nevén lehessen nevezni.

Josh Shapiro nem rejtette véka alá azt sem, hogy az egyházi vezetés rendszerszerűen tussolta el az ügyeket:

Az egyház vezetői és tisztségviselői rutinszerűen és céltudatosan játékosságnak, birkózásnak vagy nem megfelelő viselkedési formának írták le a történteket, holott egyik esetben sem erről volt szó. Gyermekeken elkövetett szexuális visszaélések voltak ezek, beleértve a nemi erőszakot is.

A jelentés erőteljes bírálattal illette Donald Wuerl kardinálist, Washington érsekét is – aki korábban a pennsylvaniai Pittsburgh egyházkerületének vezetője volt –, mert elleplezte a visszaéléseket. Wuerl bíboros a jelentés nyilvánosságra kerülése előtt pár órával közleményben szögezte le, hogy „gondosan" járt el, mindig tekintettel az áldozatokra", és szem előtt tartotta azt is, hogy megelőzze a jövőbeni visszaéléseket". Hangsúlyozta:

a jelentés emlékeztet azokra a súlyos kudarcokra, amelyeket az egyháznak el kell ismernie, és amelyekért bocsánatért kell esedeznie.

A pennsylvaniai vádhatóság két, korábban már átvizsgált egyházkerület kivételével megnézte valamennyi pennsylvaniai egyházkerület több mint 500 ezer oldalnyi (!) belső dokumentumait, feljegyzéseit, meghallgatott többtucatnyi tanút és sok papot is. Az egykori áldozatok arról számoltak be, hogy

papjaik kábítószerrel bódították el vagy más módon manipulálták őket,

Volt, aki elmondta, hogy amikor otthon elmesélte, mit műveltek vele, a szülei megverték, mert azt hitték, alaptalanul vádaskodik. Az áldozatok között akadtak olyanok is, akik a szexuális visszaélések idején tízévesnél is fiatalabbak voltak.

Sajtókonferenciáján Josh Shapiro kiemelte a rendőrök felelősségét is, akik nem egy esetben visszautasították a nyomozást, amikor kiderült, hogy papok a gyanúsítottak. A jelentés leszögezte: 

A püspökök és a bíborosok lényegében védve voltak. Közülük sokakat, néhányat a jelentésben szereplők közül is, előléptettek.

Josh Shapiro hangsúlyozta, hogy a bűncselekmények elleplezése gyakorlatilag lehetetlenné teszi, hogy valamennyi egykori áldozatnak igazságot szolgáltassanak. Viszont a vádhatóság több javaslatot is tett a reformokra: például a pennsylvaniai törvénykezés megváltoztatására, az elévülés időtartamának meghosszabbítására vagy az egyház által gyakran védekezésül felhozott titoktartási kötelezettség szűkítésére.

(MTI)

Rovatok