Index Vakbarát Hírportál

Védtelen embereket bántalmaztak a román csendőrök

2018. augusztus 15., szerda 17:05

192 tüntető nyújtott be hivatalos panaszt a bukaresti katonai ügyészségen: szerintük jogtalanul bántalmazták őket  a csendőrök a román diaszpóra pénteki kormányellenes tüntetésén, írja az MTI.

A katonai ügyészség megkapta a csendőrség bevetési naplóját, mely szerint 160 csendőr vett részt a tömegoszlatásban. Egyelőre azonban sem a bukaresti prefektus (kormánybiztos) tömegoszlatást elrendelő parancsának átiratát, sem a csendőrség által használt könnygáz vegyi összetételének leírását nem kapták meg. Ez utóbbi azért fontos, mert olyan hírek is megjelentek a román sajtóban, miszerint  a csendőrség vegyi támadást intézett a tüntetők ellen.

A különböző eszközökben (spray, nagy teljesítményű permetező, gránát) használt könnygázt a csendőrség kizárólag törvényes úton, engedélyezett gyártóktól szerzi be. Ezeket az anyagokat használja az európai rendfenntartók erők többsége

– cáfolta a híreket a csendőrség hivatalos közleményben.

A román diaszpóra pénteki kormányellenes megmozdulásán – a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva – a csendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a sok tízezres tömeg lecsillapítására. Az esetről készült felvételeken azonban az látszik, hogy egyes csendőrök válogatás nélkül ütöttek mindenkit: földön térdelő, kezüket felemelő, védtelen embereket is bántalmaztak.

A kormányellenes megmozdulás után 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 69 civilt és 11 csendőrt kellett kórházba szállítani.

Rovatok