Index Vakbarát Hírportál

Szerb-orosz katonai kiképzőtábort hoztak létre fiataloknak a Zlatibor-hegységben

2018. augusztus 16., csütörtök 17:06 | aznap frissítve

A tábort a Belgrádtól délnyugatra fekvő Zlatibor-hegységben hozták létre, a 44 fiatal kiképzését szerb veteránok mellett pedig a kelet-ukrajnai konfliktusövezetet megjárt orosz katonák is irányítják, írja a szerb Nin című lapra hivatkozva az MTI.

Az 1. Hazafias Fiatalok Tábora néven futó helyen 10-24 év közötti fiatalok, köztük tíz lány katonai oktatási ideje kilenc nap, és napi 12 órán keresztül gyakorolják a lőfegyverek és robbanószerek használatát. Esténként pedig három órán keresztül "hazafias történelemleckéket" kapnak a szerb háborúkról, és az orosz-szerb kapcsolatokról. 

"Nem háborúra, hanem védekezésre készítjük fel őket", mondták szerb veteránok a tábor céljáról, ami egyébként augusztus 18-ig tart.

Egy szerb pszichiáter, Marina Paunovic megdöbbenve nyilatkozott a lapnak a táborról:

Szerbiában annyi brutális erőszak történik idősek, gyerekek, nők és elesett emberek ellen. Aknamezőhöz hasonlítható az emberi kapcsolatokban ilyen országban ilyen tábort létrehozni.

Egy másik szomszédos országban, Szlovákiában, nem messze Pozsonytól a szántóföldek között, egykori termelőszövetkezeti hangárok oldalán pedig egy felirat szerint katonai múzeum lesz. A terület tulajdonosa egy nagyszombati motorkereskedő. Messziről hóbortnak látszó játékából egyre nagyobb vihar lett a szlovák vezetésben. A bázis ugyanis nem mással, mint Vlagyimir Putyin kedvenc motorosaival, az Éjszakai Farkasokkal együttműködésben jött létre, és a területen rendszeresen jelen van a Szlovák Honvédek nevű félkatonainak látszó önkéntes szervezete. A szlovák elnök szerint azonban itt sokkal többről van szó, mint a katonasághoz ártatlanul vonzódó hagyományőrzőkről: Kiska ugyanis nemzetbiztonsági kockázatot lát a Kremllel szorosan együttműködő, de formálisan civil szervezetben. Elmentünk, és megnéztük a helyszínt magunknak is.

Rovatok