Index Vakbarát Hírportál

Több ezer olasz híd lehet veszélyben

2018. augusztus 16., csütörtök 20:54

A CNN cikke szerint szakértő mérnökök arra figyelmeztetnek, hogy több ezer olasz híd lehet még olyan rossz állapotban, mint amilyen a genovai Morandi híd is volt, és ezek is bármikor leszakadhatnak. Az A10-es autópályához tartozó híd leomlása felhívta a figyelmet arra, hogy nincs minden rendben Olaszországban a hidak karbantartásával kapcsolatban. 

Settimo Martinello, egy 50 ezer olasz híd karbantartását végző cég, az 4EMME Service igazgatója szerint az összes 1950-es és '60-as években épült híd elérte az élettartama végét. "Ezeket nem örökéletre tervezték" -  nyilatkozta. Több száz, vagy inkább ezer híd van szerinte, aminek reális esélye van a leomlásra. A szakember szerint a legnagyobb probléma pont az, hogy nagyon kevés információ van a körülbelül 1,5 millió olasz híd műszaki állapotáról.   

A hidak karbantartásának felelőssége általában megoszlik a helyi önkormányzatok és más hatóságok, például az autópályakezelő között. A hidak közül körülbelül 60 ezret állandó megfigyelés, karbantartás alatt tartanak. Martinello szerint 15-20 autóhíd omlik le minden évben az országban, csak általában nem okoznak akkora katasztrófát, mint a genovai hídnál.

Martinello kijelentései után Antonio Occhuzzi, a legnagyobb olasz technológiai kutatóintézetének igazgatója egy közleményt adott ki, amiben azt írta: "több tízezer olyan olasz híd van, ami már tűl van a tervezett élettartamán. A II. világháború utáni újjáépítések során az akkori erőforrások és igények szerint megépített hidak már nem felelnek meg a mai kor követelményeinek, a megnövekedett forgalmi viszonyoknak". Ochuzzi szerint a régi hidakat le kéne cserélni olyanokra, amik száz éves használatra vannak tervezve. 

A tűzoltók vezetője, Emmanuel Gissi elmondta, hogy még mindig nem lehet pontosan tudni, hogy hány autót és embert temetett maga alá a híd, ennek felderítéséhez először össze kell törni a betondarabokat, amik egykor a híd tartóelemei voltak. 

Rovatok