Index Vakbarát Hírportál

Venezuelában egy másik Morandi híd miatt aggódnak

2018. augusztus 17., péntek 18:41

A 38 halálos áldozatot követelő keddi genovai hídomlás után Venezuelában is aggódnak a szintén Riccardo Morandi olasz építette másik híd miatt. Ez utóbbi régebbi és nyolcszor olyan hosszú, mint genovai testvére - írja az MTI.  A 8678 méter hosszú (a beomlott genovai autópályahíd csak 1182 méter hosszú volt), Rafael Urdaneta tábornokról elnevezett hidat 1962-ben avatták fel.

A Maracaibo-tavon átívelő híd péntektől hétfőig is zárva marad, miután az egyik végénél elhelyezett szerelvényszekrényben tűz ütött ki. Itt halad át a Venezuela második legnagyobb városát ellátó elektromos hálózat. A térség 4 millió lakosánál szünetel az áramszolgáltatás és gyakorlatilag el vannak vágva az ország többi részétől.

Az országban gyakoriak az áramszünetek, mint mindig, ha valami nem működik, a kormány most is szabotázst emleget.

A szakértőket nem csak az áramszünet, de a híd állapota is aggasztja. Az elkészülésekor a világ leghosszabb hídjának számító építmény oszlopait több mint két évtizede nem vizsgálták meg - közölte Marcelo Monot, a Zulia Mérnökközpont volt elnöke, aki szerint évek óta nem működik a járművek súlyát mérő berendezés sem, ami szintén kockázatos.

Marzia Marandola, a római Sapienzia egyetem építész professzora szerint a genovai völgyhidat nem készítették fel a jelenlegi forgalomra. A híd forgalma a tízszerese annak, mint amilyen az építése idején volt. Ráadásul a járművek súlya is nőtt. "Nem hiszem, hogy ekkora változáshoz alkalmazkodni lehetne" - mondta a professzor, aki egyik doktori disszertációját Riccardo Morandiról írta.

(Borítókép: A Rafael Urdaneta híd a Maracaibo-tavon Fotó: Wikipedia)

Rovatok