Index Vakbarát Hírportál

Eltűnt egy tartályhajó Gabon partjainál

2018. augusztus 21., kedd 19:10

Nyoma veszett egy panamai felségjelű tartályhajónak a fedélzetén lévő 17 grúz tengerésszel együtt Gabon partjainál, írja az MTI. Gaboni katonai források szerint a 2006-ban épített Pantelena nevű, 121 méter hosszú tartályhajó egy hete tűnt el Gabon és Sao Tomé és Princípe felségvizei közt.

A hajó a görög Lotus Shipping társaság érdekeltségébe tartozik, amely megkezdte a nyomozást az ügyben. A kutatásban részt vesznek a helyi tengerészeti erők, a grúz hatóságok és az Egyesült Királyság Tengeri Kereskedelmi szervezete (UKMTO) is.

Egy helyi katonai forrás szerint a Pantelenának kikapcsolták a jelzőrendszerét, ami a kalózok jellegzetes módszere. A térségben kalózok garázdálkodnak a nemzetközi tengerészeti hivatal (IMB) szerint.

Nevük elhallgatását kérő tengerészek, aki a kérdéses időben Libreville és Port Gentil között hajóztak, azt mondták, fogtak egy vészjelzést, és erről értesítették is a gaboni haditengerészetet.

A gaboni haditengerészet egyik tagja úgy nyilatkozott, hogy a jelzést megkapták, azonban nem volt elegendő információjuk a beavatkozáshoz, csak az ellenőrzést tudták fokozni.

Rovatok