Index Vakbarát Hírportál

A kormány ellen szervezkedő amerikaiakat ítéltek 14 év börtönre Vietnamban

2018. augusztus 22., szerda 21:23

Ho Si Minh-város bírósága tizennégy év börtönre ítélt szerdán két amerikai állampolgárt, akit azzal vádoltak, hogy a kormány megdöntésére készültek - jelentette a vietnami állami média, írja az MTI.

James Nguyent és Angle Phant azzal gyanúsítják, hogy - a Hanoi által terrorszervezetnek minősített, kaliforniai székhelyű Vietnam Átmeneti Központi Kormányzata nevű csoport soraiban működve - másokat egyebek között államellenes szórólapok szétosztásával és rádióállomások elfoglalásával bíztak meg, hogy kormányellenes propagandát terjesszenek és tiltakozó akciókra szólítsák fel az embereket. A csoport tíz helyi tagját hasonló vádakkal öttől tizenegy évig terjedő börtönre ítélték.

A vietnami hírügynökség azt írta, hogy a két amerikai állampolgárt kitoloncolják az országból büntetésük letöltése után. A hírügynökség a bírákra hivatkozva arról számolt be, hogy a vádlottak tettei különösen súlyosnak tekinthetők, a nemzetbiztonság megsértésének minősülnek, az ország stabilitásának és fejlődésének szabotálását, a politikai és társadalmi rend megingatása volt a céljuk, és szembementek Vietnam érdekeivel.

Pope Thrower, az Egyesült Államok hanoi nagykövetségének szóvivője elmondta: országa figyelemmel fogja kísérni "Mr. Nguyen" jólétét, jogi és konzuli segítséget nyújt neki szabadlábra helyezéséig. A szóvivő Angle Phanról nem tett említést. A hanoi közbiztonsági minisztérium januárban nyilvánította terrorszervezetté az addig kevésbé ismert Vietnam Átmeneti Központi Kormányzata nevű csoportot. Egy hónappal korábban a szervezet 15 tagját 16 év börtönnel sújtották, mert állítólag pokolgépes merényletet készültek elkövetni Ho Si Minh-város Tan Son Nhat repülőtere ellen, de akciójuk kudarcba fulladt.

Dacára az 1980-as években foganatosított gazdasági reformoknak, amelyek megnyitották Vietnamot a külföldi kereskedelem és beruházások előtt, a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdaságává téve a délkelet-ázsiai országot, a kommunista vezetők továbbra sem tűrik el az egypártrendszer megkérdőjelezését.

Néhány nyugati állam és nemzetközi jogvédő csoport pellengérre állította Vietnami vezetőit, mert börtönbe veti azokat, akik békésen próbálják kifejezni a hivatalostól eltérő véleményüket. A hanoi kormány viszont kitart amellett, hogy csak törvénysértőket zár börtönbe.

Rovatok