Index Vakbarát Hírportál

Elégettek közel 400 kiló kokaint, amit az orosz nagykövetségen találtak Argentinában

2018. augusztus 22., szerda 18:31

Elégették mind a 389 kilogramm kokaint Argentínában, amit az ottani orosz nagykövetségen találtak meg korábban, írja a BBC. Az elpusztított kokain értéke 80 millió euró volt.

Még 2016-ban jelezte egy korábbi orosz nagykövet az argentin hatóságoknak, hogy 12 poggyászt talált elrejtve az orosz nagykövetség egyik épületszárnyában, majd ezekről kiderült, hogy tele vannak kokainnal. Az argentin hatóságok gyorsan kapcsoltak, kicserélték a kokaint lisztre, és nyomkövetőket rejtettek el a táskákban azzal a tervvel, hogy így kapcsolják le a bűnözőket.

Azonban a tervből egy 14 hónapos akció lett, ugyanis ennyi időt kellett várni arra, hogy valaki eljöjjön a táskákért. A bejelentés után egy évvel a közel 400 kiló kokain megérkezett Moszkvába, ahol a gyanúsítottakat letartóztatták, bár azt máig nem tudni, miért vártak több mint egy évet a táskákkal.

A drogügylettel egy csempészbandát vádolnak, amelynek egy Andrej Kovalcsuk nevű férfi a vezetője, akit Németországban kaptak el, majd kiadták Oroszországnak. A másik kulcsszereplő egy Ali Abjanov nevű férfi, aki korábban gondnokként dolgozott az orosz nagykövetségen. A táskák miatt letartóztatott férfiak a rendőri akciót provokációnak hívták, és azzal védekeztek, hogy különleges kávét akartak csak Argentínából Oroszországba exportálni. A gyanúsítottak között van egy magas beosztású, orosz-argentin állampolgárságú rendőr is, aki elintézte, hogy a csomagok gond nélkül felkerüljenek a moszkvai gépre.

Rovatok