Index Vakbarát Hírportál

Trump tagadja, hogy kampánypénzből vették volna meg a nők hallgatását

2018. augusztus 22., szerda 23:48

Donald Trump amerikai elnök tagadja, hogy megsértette a kampányfinanszírozásra vonatkozó jogszabályokat, és azt mondja, hogy nem a választási kampányra szánt pénzekből vásárolták meg annak a két nőnek a hallgatását, akik azt állították, hogy viszonyuk volt vele.

Donald Trump a Fox televíziónak adott interjújában beszélt erről, amelyből szerda délután részleteket sugároztak. A teljes egészében helyi idő szerint szerdán este adásba kerülő interjúban az elnök leszögezte: csak később szerzett tudomást arról, hogy ügyvédje, Michael Cohen 2016 nyarán, vagyis a választási kampány idején fizetett két nőnek a hallgatásukért cserébe.

Amikor tudomást szereztem róla, az első kérdésem az volt: kampánypénzből lett finanszírozva, mert az kicsit rázós lett volna

- fogalmazott Trump. Azt mondta, hogy az összeget nem a kampányra rendelkezésre álló pénzből vették el, és - mint mondta - szerinte ez a lényeg. Az amerikai elnök szerint nincs szó a kampányfinanszírozási törvény megsértéséről, és az ügyvéd költségeit is a saját pénzéből térítette meg.

Michael Cohen, Trump korábbi személyes ügyvédje kedden egy manhattani bíróságon vádalkut kötve elismerte bűnösségét több rendbeli banki és adócsalásban, valamint a kampányfinanszírozási törvény megsértésében. Cohen - mint azt védőügyvédje, Lanny Davis még kedden este közleményben nyilvánosságra hozta - azt állította a bíróságon, hogy Donald Trumppal egyeztetve, az ő utasítására fizetett a Stormy Daniels néven ismert Stephanie Clifford pornószínésznőnek, aki azt állította, hogy évekkel korábban egyéjszakás kalandja volt Trumppal, valamint így vásárolta meg egy bulvárlaptól Karen McDougal Playboy-modell történetét a Trumppal folytatott viszonyáról.

Szokásos napi sajtótájékoztatóján Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője szerda délután leszögezte: Donald Trump nem követett el jogsértő cselekedetet azzal, hogy pénzt utalt át Michael Cohennak, és az elnök ellen senki nem is fogalmaz meg vádakat. A Trump körüli balhékról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Rovatok