Index Vakbarát Hírportál

Már tizennégy magyar fordult a külügyhöz a hawaii hurrikán miatt

2018. augusztus 24., péntek 08:17 | aznap frissítve

Erős szelek és heves esőzések érték el Hawaii-t, ahogy a Lane hurrikán közeledik a szigethez, máris áradásokat és földcsuszamlásokat okozva. A BBC szerint a hurrikánt visszaminősítették 3-as kategóriájúvá, de a hatóságok szerint ettől még nagyon veszélyes maradt a helyzet.

HAWAII FLOODING:

Flash flooding has already been occurring in parts of Hawaii, especially the Big Island. Rainfall of 5-10” with isolated higher totals have already been observed. Much more rain on the way as #Hurricane #Lane edges closer to the islands. #HIwx pic.twitter.com/BnuA0nHZGi

— Tyler Sebree (@TylerABC57) August 23, 2018

Az iskolákat, közintézményeket bezárták, az embereket pedig arra kérték, hogy maradjanak otthon. Több helyen autókban rekedtek emberek az áradások miatt. A United Airlines törölte minden pénteki járatát, ami a második legnagyobb sziget, Maui repteréről indult, vagy oda érkezett volna.

Donald Trump amerikai elnök korábban rendkívüli állapotot rendelt el az államban, és a szövetségi hatóságok minden segítséget megadnak majd a helyi szerveknek. David Ige hawaii kormányzó Twitterén szinte folyamatosan osztogatja a tanácsokat, egyebek mellett arra is felszólította a lakosokat, hogy két hétre elegendő élelmet, vizet és gyógyszert tartsanak maguknál szükség esetére.

A Lane jelenleg északi irányba halad óránkénti 10 kilométeres sebességgel. A Saffir-Simpson skálán hármas kategóriába sorolt hurrikánt óránkénti 192 kilométeres széllökések kísérhetik. Az amerikai hurrikánközpont rámutatott, hogy a vihar 1-1,5 méterrel is megemelheti a vízszintet a nagy sziget nyugati részén.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közölte, hogy a Lane hurrikán miatt Csiszár Katalin, Magyarország hawaii tiszteletbeli konzulja folyamatos kapcsolatban van a Hawaiin élő magyarokkal, valamint az ott tartózkodó magyar turistákkal. Eddig 14 magyar állampolgár fordult információért a tiszteletbeli konzulhoz, valamennyien turisták és jelenleg is biztonságban vannak. Az illetékes magyar főkonzulátusra egyelőre nem érkezett segítségkérés – tették hozzá.

Rovatok