Index Vakbarát Hírportál

Orbán és Salvini együtt akarják kidolgozni az új migrációs szabályokat

2018. augusztus 24., péntek 09:45 | aznap frissítve

Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a kormánypárti Liga vezetője azt nyilatkozta, hogy a következő napokban személyesen fog találkozni Orbán Viktorral, hogy közösen változtassák meg az európai migrációs szabályokat.

Salvini a Corriere della Serának azt mondta,

az olaszok túszai a migránsoknak és Európának túl régóta, de ezzel a kormánnyal nem lesznek tovább, véget ér egy korszak.

Szerinte a római kormányt irritálja, hogy az EU többszörös felszólításra sem talál megoldást a helyzetre, vagyis nem osztja szét az érkezőket a tagllamok között. Korábban az EU 35 ezer menedékkérő áthelyezését ígérte a római kormánynak, ehhez képest eddig 12 ezer embert vettek át.

Matteo Salvini azt üzente,

az EU elfelejtheti, hogy a következő uniós költségvetési csomagot a tagállamok egyhangúlag elfogadják.

Mint mondta, a nem-kormányzati szervezetekkel (NGO) szemben sikerrel felléptek, most az EU-t kell kényszeríteniük, hogy vállalja a rá eső részt. Olaszország évi 6 milliárd eurót fizet be a közös európai kasszákba, de ezért cserébe csak problémáik vannak.

Salvini úgy véli,

nem szállíthatjuk vissza a migránsokat, de az egyezményeket és konvenciókat meg lehet változtatni.

Később az olasz kormányfőhelyettes már azzal fenyegetőzött, hogy leállítja az európai uniós befizetések leállítását. Luigi Di Maio azon akadt ki, hogy Cataniában több mint egy hete vár sorsára egy menekülthajó, a fedélzetén 177 emberrel, Olaszország pedig nem kap választ az uniótól arra, hogy hová kívánják elhelyezni ezeket az embereket. Megismételte, az az álláspontjuk,hogy az EU-nak kell szétosztania a tagállamok között a Diciotti hajó fedélzetén lévő migránsokat.

Rovatok