Index Vakbarát Hírportál

A pápa is szégyelli az egyház tétlenségét a pedofil bűntények feltárásában

2018. augusztus 25., szombat 15:02

Ferenc pápa osztja az amiatt érzett fájdalmat és szégyent, hogy az egyházi hatóságok nem voltak képesek megfelelő büntetést kiróni a pedofil papok által elkövetett visszataszító bűntényekért – írja az MTI. Katolikus egyházfő 39 év nem járt Írországban, utoljára II. János Pál utazott oda.

Az, hogy az egyházi hatóságok – püspökök, elöljárók, papok és mások – nem voltak képesek megfelelőképpen kezelni ezeket a visszataszító bűntényeket, joggal okozott felháborodás, és ez a katolikus közösség fájdalmának és szégyenének a forrása marad. Jómagam is osztom ezt az érzést

– mondta a pápa szombaton az első írországi látogatásán, a dublini várban mondott beszédében. Hozzátette: elkötelezett abban, hogy megszabadítsa az egyházat ezektől bűnöktől, erkölcsileg bármilyen árat is kell fizetni érte, bármekkora szenvedéssel is jár ez. 

A 36 órás írországi látogatáson a katolikus egyházfő szombaton egy stadionban, vasárnap pedig egy parkban tart misét. Útján találkozik a szexuális visszaélések áldozatainak egy csoportjával is. Szombat délután a Szűz Mária székesegyház egyik kápolnájában imádkozik az áldozatokért.

(Borítókép: Ferenc pápa a dublini St Patrick's Hallban, 2018 augisztus 25-én. Fotó: / AFP PHOTO / Tiziana FABI)

Rovatok