Index Vakbarát Hírportál

Az USA 200 millió dollárnyi palesztin segélyt függesztene fel

2018. augusztus 25., szombat 00:18

Az Egyesült Államok több mint 200 millió dollárnyi olyan segélyt fordíthat máshol fejlesztésekre, amiket eredetileg Ciszjordániában és a Gázai övezetben szántak projektek támogatására, mondta egy neve elhallgatását kérő amerikai külügyminisztériumi tisztviselő a Reutersnek.

A tisztviselő azt mondta, hogy felülvizsgálták az amerikai támogatást a palesztinoknak, hogy „biztosítsák, hogy ezeket a pénzeket az amerikai nemzeti érdekekkel összhangban" költik el. A felülvizsgálat után, és az elnök utasítására döntöttek az összeg átcsoportosításáról.

Trump év elején már megfenyegette a palesztinokat a segélyek felfüggesztésével, ha nem folytatják a béketárgyalásokat Izraellel. Palesztin vezetők visszautasították Trump kijelentését.

Trump december 6-án jelentette be, hogy Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, és oda fogja költöztetni az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból. A palesztinok szerint a döntéssel Trump lerombolta az Egyesült Államok hitelességét, és Washington nem közvetíthet többé az izraeli-palesztin békefolyamatban.

Az Egyesült Államok az 1990-es évek közepe óta több mint 5 milliárd dolláros gazdasági és biztonsági segélyt nyújtott a palesztinoknak. 2008 óta az évi segély átlagosan 400 millió dollár volt, ennek javarészét fejlesztési projektekre fordították. Washington január közepén már bejelentette , hogy 65 millió dollárt visszatart a palesztinokat támogató ENSZ-szervezetnek, az UNRWA-nak az év elején átutalandó 125 millió dollárból.

Rovatok