Index Vakbarát Hírportál

Leégett a nagyváradi püspöki palota

2018. augusztus 26., vasárnap 09:12

Leégett a Nagyvárad főterén álló görögkatolikus püspöki palota – írta a Transindex.ro. A lángok miatt szombaton helyi idő szerint este tízkor értesítették a tűzoltókat. 

A lángok a tetőszerkezet egészére, illetve az első emelet egy részére terjedtek ki, mintegy 1300 négyzetméteren pusztítottak. A palota egyik Pável utca felőli tornya le is omlott a tűz miatt. A Szent László térre kiérkezett száz tűzoltónak éjjel egy órára sikerült eloltania a lángokat.

A tetőszerkezetet teljesen megsemmisítette a tűz, de az egész épület is súlyosan megsínylette a tragédiát, amelynek oka egyelőre ismeretlen. A tűzben senki sem sérült meg: a belső felújítási munkák alatt lévő épületben csak egy pap élt családjával, ők időben kimenekültek.

Lehetett volna gyorsabban oltani?

Az Erély Online szerint a lángok oltását figyelemmel kísérő tömegből sokan kritizálták a tűzoltók közbelépésének a hatékonyságát, akik időközben a Sebes-Körösből is próbálnak vizet nyerni az oltáshoz, mivel a közelben csupán egy tűzcsap volt. Az ISU szóvivője a Digi24 televíziónak azt nyilatkozta: három hidrofor nem működött, ezt pótolták a Sebes-Körösből vett vízzel.

„Több görögkatolikus pap elégedetlenül nyilatkozott a tűzoltók közbelépésével kapcsolatban, azt kifogásolva többek között, hogy a tűz keletkezésekor nem hallgatták meg őket azzal kapcsolatban, hogy melyik részen juthatnának be az épületbe” – írta a portál.

Rovatok