Index Vakbarát Hírportál

Megint lecsukták Putyin egyik legnagyobb bírálóját

2018. augusztus 26., vasárnap 07:54

Lecsukták Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust szombat délután moszkvai otthona előtt, írja az MTI. A letartóztatás oka az, hogy Navalnij januárban részt vett az orosz fővárosban rendezett kormányellenes tüntetésen, amelyen a márciusi elnökválasztás bojkottjára szólítottak fel.

A politikus szóvivője szerint Navalnijt egy helyi rendőrőrsre vitték, később viszont állítólag egy törött ujja miatt kórházba kellett vinni: feltételezhetően őrizetbe vételekor szerezhette a sérülést. Az ellenzéki politikus egyébként szeptember 9-re hirdetett újabb tiltakozó akciót, ez alkalommal a nyugdíjkorhatár tervezett emelése ellen.

Navalnij utoljára májusban került rácsok mögé, amikor nem engedélyezett tüntetés szervezése miatt harmincnapi adminisztratív őrizetet szabtak ki rá. A politikust nem engedélyezett tüntetések miatt korábban már többszörelzárásra ítélték, amit ő a gyülekezési jog megsértésének minősített.

A 42 éves Alekszej Navalnij – aki a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt –  az elmúlt két évben több országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett. Az idén márciusi elnökválasztáson megpróbálta kihívni Putyint, azonban a Központi Választási Bizottság elutasította jelöltként való bejegyzését.

Rovatok