Index Vakbarát Hírportál

A Maria hurrikán borzalmas rejtélye – ötvenszer több halálos áldozat

2018. augusztus 29., szerda 09:09

Egy évvel a Puerto Ricót porba döntő Maria hurrikán tombolása után a hatóságok bejelentették, hivatalosan nem 64, hanem 2975 halálos áldozat köthető a viharhoz. Az ötvenszeres ugrás erős belpolitikai konfliktushoz vezetett.

2017. szeptember 17-én az Egyesült Államokhoz tartozó Puerto Rico területén soha nem látott vihar tombolt. A Maria hurrikán este 9 óra körül 250 kilométer/órás széllel érkezett, és a 3,3 millió lakosú karibi sziget mellett elérte a Szélcsendes-szigeteket (nem kifejezetten erre mondják, hogy nomen est omen), a Nagy-Antillákat és a Turks- és Caicos-szigeteket is.

A vihar gyakorlatilag letarolta a szigetet, annak levonulása után a hatóságok 90 milliárd dollárnyi anyagi kárról és 64 halálos áldozatról adtak jelentést.

Kettős mérce

Donald Trump amerikai elnököt már akkor is azzal támadta az amerikai viszonylatban kifejezetten szegény és súlyosan eladósodott sziget, hogy a Maria kevesebb törődést kapott a hatóságoktól, mint ha a vihar a gazdagabb Floridában csapott volna le.

Mára kiderült, hogy a rossz infrastrukturális körülmények és a hiányos egészségügyi ellátás miatt valójában majdnem 3000 ember vesztette életét a szeptemberi nehéz napokban – írta meg a BBC.

Újjáépítés

Mindezt Ricardo Rossello kormányzó jelentette be, aki hangsúlyozta, hogy tudja, az újabb, immár 2975-ös szám is csak egy becslés lehet, de szerinte ez egy megalapozott becslés.

Mégis miként nőhetett ekkorát a halálos áldozatok száma? Egy független vizsgálat megpróbálta áttekinteni, hogy a 84 napig áram, 64 napig ivóvízellátás és 41 napig mobillefedettség nélkül maradó szigeten milyen halálesetek köthetők az áramhiány miatt nem működő egészségügyi berendezésekhez, a ki nem érkező mentőkhöz, el nem látott cukorbetegekhez, vagyis mindenféle olyan infrastrukturális hiányosságokhoz, amelyek a hurrikán miatt következtek be.

A tragédia után Puerto Rico lakosságának 8 százaléka már elhagyta a szigetet, nem utolsósorban azért, amit a független vizsgálat is kimutatott,  Puerto Ricóban 45 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg az emberek a hurrikán utáni helyzetben, mint az Egyesült Államok gazdagabb területein.

Az áldozatok összeszámlálása és hivatalos rendeletbe foglalása mellett Rossello kormányzó a számlát is benyújtotta, 139 milliárd dollár (ez éppen Magyarország éves GDP-je) újjáépítési forrást követel a központi büdzséből.

Frissítés: a Fehér Ház kijelentette, hogy üdvözli a Puerto Rico-i kormányzó tényfeltáró munkáját, és kijelentette, hogy a friss számok tükrében a Maria hurrikán okozta az eddigi legnagyobb viharkatasztrófát az Egyesült Államokban, nagyobbat, mint az 1833 áldozatot követelő Katrina hurrikán.

(Borítókép: Hector Retamal / AFP)

Rovatok