Index Vakbarát Hírportál

Itt barátok, ott ellenségek: orosz – szaúdi közeledés

2018. augusztus 29., szerda 14:24

Az orosz és a szaúdi külügyminiszter közös moszkvai sajtótájékoztatójukon méltatták a két ország javuló kapcsolatait. Ahhoz képest, hogy Szíriában szinte háborúznak, ez nagy előrelépés.

Szergej Lavrov orosz és Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter : szerint az orosz-szaúdi kapcsolatok intenzíven fejlődnek.

A kétoldalú viszony akkor kezdett megjavulni, amikor tavaly Szalman szaúdi király Oroszországba látogatott, és különböző megállapodásokat kötött Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A külügyminiszterek szerint ezek a megállapodások a megfelelő ütemben haladnak.

A két ország összetett viszonyrendszerére jellemző, hogy miközben Szíriában Oroszország az alavita Bassar el-Aszad oldalán a síiták és Irán mellé sorolt be, addig a szaúdiak a szunnita lázadókat támogatták.

Ugyanakkor a két olajnagyhatalom sikeresen kooperált az olajkitermelés visszafogásában és Oroszország közvetítést ajánlott fel a szaúdi – katari konfliktusban is.

Amikor pedig Szaúd-Arábia a fejlett Nyugattal kerül összetűzésbe, mint legutóbb Kanadával, akkor Oroszország az „ellenségem ellensége a barátom” elv alapján azonnal a szaúdiak mellett foglalt állást.

Rovatok