Index Vakbarát Hírportál

Dél-Koreában kitiltják a kávét az iskolákból

2018. augusztus 30., csütörtök 10:27 | aznap frissítve

Szeptember közepére minden általános- és középiskolából kitiltják a kávé árusítását, amivel az egészségesebb táplálkozást próbálják meg népszerűsíteni a diákok és a tanárok körében – írja a Guardian.

Az intézkedés egy kiterjedtebb kampány része, melynek keretében a magas kalória-, illetve koffeintartalmú ételek és italok fogyasztását akarják visszaszorítani az országban. A kávé betiltása egyébként vélhetően annak köszönhető, hogy több diák heves szívdobogástól, szédüléstől, alvászavaroktól és idegességtől szenved miatta, de így is rengetegen fogyasztják, mert a dél-koreai oktatási rendszerben rendkívül magasak az elvárások.

Dél-Koreában átlagosan 181 csésze kávét isznak meg az emberek évente, ami kimagaslóan sok az ázsiai régióban, és a brit átlagnál is nagyobb, de az amerikai 266-os átlagnak a közelében sincs. A kávét egyébként pont az amerikaiak tették igazán népszerűvé az országban, Szöulban pedig az elmúlt években szinte minden sarkon nyílt egy új kávézó,

2016-ban pedig már több volt belőlük, mint kisboltból.

Az tehát jól látszik, hogy az országban komolyan gondolják az egészséges életmódra való nevelést: idén tiltották ki az energiaitalokat is az iskolákból, a gyorskaját, édességeket és a magas koffeintartalmú termékeket népszerűsítő reklámokat pedig már nem lehet akkor játszani, amikor a gyerekműsorokat adják. 

Ne maradjon le semmiről!

Csatlakozzon az Index Facebook-oldalához, és értesüljön a legfrissebb hírekről.

Rovatok