Index Vakbarát Hírportál

Közel ezren jelentek meg a chemnitzi szélsőjobbos tüntetésen

2018. augusztus 30., csütörtök 21:02

Rendkívüli rendőri készültség, szigorú forgalmi korlátozások és útlezárások mellett mintegy ezer ember tüntetett a szászországi Chemnitzben csütörtök este a Pro Chemnitz (Chemnitzért) nevű, szélsőjobboldalinak tartott, bevándorlásellenes civil szervezet felhívására - írja az MTI.

A városban azt követően csaptak magasra az indulatok, hogy hétfő este a Pro Chemnitz szervezet felhívására csaknem 10 ezren vettek részt egy bevándorlásellenes, erőszakba torkollott tüntetésen, miközben a rendőrség alig 500 fővel igyekezett fenntartani a rendet. Az erőszakos cselekményekben 20 ember sebesült meg, 18 tüntető és két rendőr. 

A zavargások előzménye az volt, hogy vasárnapra virradóra a belvárosban leszúrtak egy 35 éves férfit, aki a kórházban meghalt. Az emberöléssel gyanúsított 22 éves szíriai és 23 éves iraki férfit röviddel a bűncselekmény után őrizetbe vették, és hétfőn előzetes letartóztatásba helyezték őket.

Michael Kretschmer szászországi tartományi miniszterelnök szerint a tüntetésekre idegenellenes kommentárok, összeesküvés-elméletek és álhírek terjesztésével mozgósítottak az interneten. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa hangsúlyozta, hogy az állam felveszi a harcot a szélsőségesekkel szemben. 

Kretschmer csütörtökön párbeszédet kezdeményezett a város polgáraival a chemnitzi helyzet megvitatására. A tartományi miniszterelnök elítélte a vasárnapi gyilkosságot, de hangsúlyozta, hogy a történtek felderítése az igazságszolgáltatás, illetve a bíróságok feladata. A CDU helyi tartományi vezetője élesen bírálta az idegenellenes támadásokat, és arra szólította fel a város polgárait, hogy a leghatározottabban lépjenek fel ezekkel szemben. A tartományi kormányfő szerint Németországban az együttélés alapja csakis a jogállamiság és a demokrácia lehet. A mai tüntetés a találkozó helyszínéül szolgáló épületen kívül volt, ahol a kint rekedt mintegy ezer ember tüntetett.

A chemnitzi tüntetéseken történt erőszakos cselekmények nyomán a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) ellenzéki parlamenti párt alkotmányvédelmi megfigyelését sürgette csütörtökön a kormánykoalíció kisebbik pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD).

Lars Kingbeil, az SPD főtitkára sajtónyilatkozatában azzal vádolta az AfD-t, hogy a párt nyíltan nacionalista eszmeiséget képvisel és közvetve támogatja a szélsőjobboldali erőszakos cselekményeket. Kingbeil szerint az alkotmányvédelmi hivatalnak meg kell figyelnie a pártot. Hasonló követeléssel állt elő Ralf Stegner, az SPD  alelnöke is.

Hírügynökségek ezzel kapcsolatban utaltak arra, hogy Markus Frohnmaier, az AfD Bundestag-beli képviselője a hét elején egy Twitter-üzenetben "polgári kötelességnek" nevezte a "halált hozó tömeges migráció" megfékezését. Utaltak arra is, hogy az AfD több helyi szervezete erőszakos fellépést sürgetett az újságírók ellen.

Rovatok