Index Vakbarát Hírportál

Meg is csókolta az Iszlám Állam fekete zászlaját az amerikai katona

2018. augusztus 30., csütörtök 05:58 | aznap frissítve

Esküt fogadott az Iszlám Államnak, és megcsókolta a dzsihadisták fekete lobogóját is az az amerikai katona, aki csatlakozni akart a terrorszervezethez és katonai titkokat is kiadott volna nekik. Akikről azonban  Ikaika Erik Kang őrmester, a Csendes-óceáni Főparancsnokság honolului gyalogos hadosztályának katonája azt hitte, hogy az Iszlám Állam toborzói, azok igazából fedett FBI-ügynökök voltak.

A katonát júliusban tartóztatták le. A katonai bíróságon most bűnösnek vallotta magát abban, hogy segíteni próbálta az Iszlám Államot.

Kangot azzal vádolják, hogy bizalmas katonai információkat adott ki, katonai felszerelésekkel, egy drónnal, valamint harci ismereteivel akarta támogatni a dzsihadistákat. Számítógépén az FBI 18 olyan katonai dokumentumot talált, amelyen "titkosított" jelzés szerepelt.

Emellett 1100 dollárért kereskedelmi forgalomban használatos kamerás drónt vett az IÁ terroristáinak. Az őrmester a legmagasabb szintű harci kiképzésben részesült, ismereteit videóra vette, hogy azokat az Iszlám Állam további dzsihadisták kiképzésére használhassa fel.

Kang ügyvédje szerint ügyfele ténykedése "bizonyos, a katonai szolgálat miatt kialakult mentális problémákkal hozható kapcsolatba".  Ikaika Erik Kang 2001 decemberében, pár hónappal a szeptember 11-i terrormerényletek után lépett be az amerikai hadseregbe. 2010 márciusától 2011 februárjáig Irakban teljesített szolgálatot, majd 2013-tól 2014-ig Afganisztánban volt. Fiatal korában áttért a muzulmán hitre.

Rovatok