Index Vakbarát Hírportál

Többen haltak meg fegyvertől a civil életben, mint a háborúkban

2018. szeptember 1., szombat 23:42

Egy most elkészült kutatás eredménye szerint az elmúlt években meghaladta a fegyvertől elhunyt áldozatok száma azon áldozatokét, akik háborúkban vesztették életüket. A vizsgálat 1990-2016 között vizsgálta a fegyverrel elkövetett emberöléseket és öngyilkosságokat, illetve a fegyverbaleseti statisztikákat.

A Fegyverek általi elhalálozás a világon nevet viselő kutatás a világ 195 országának statisztikáit elemezte.

Kiderült, hogy bár 1990-ben 209 ezer, fegyverrel összefüggésbe hozható halálesetet jegyeztek fel, ami 2016-ra 251 ezerre nőtt, de a populációnövekedést figyelembe véve, ez arányaiban évi 0,9 százalékos csökkenést jelez.

A fegyveres halálesetek zöme hat országra koncentrálódik, amelyek viszont nem teszik ki a világ népességének a tíz százalékát. Az Egyesült Államok, Brazília, Mexikó, Kolumbia, Venezuela és Guatemala a legfertőzöttebb terület.

A legnagyobb arányban Salvadorban követtek el gyilkosságot fegyverrel, ahol 100 ezer lakosra 38,9 emberölés jut. Ezzel szemben Szingapúrban 100 ezer lakosra 0,1.

A becslések szerint 2016-ban a fegyveres halálesetek 64 százalékát emberölések tették ki, 27 százalékát fegyverrel elkövetett öngyilkosság, 9 százalékban pedig fegyveres baleset. 

A legtöbb áldozat 20-24 év közötti férfiak közül került ki, és az elkövetők többsége is férfi.

Az öngyilkosságok terén némi csökkenést mutatnak a számok, de például Grönlandon követik el a legtöbb öngyilkosságot fegyverrel, 100 ezer lakosra 22 eset jut, a második legtöbb fegyveres öngyilkosság pedig az USA-ban történt, 100 ezer lakosból 6,4 esetben. Ezzel ugyanakkor bőven náluk van a legtöbb fegyveres öngyilkosság a világon, az összes ilyen eset 35,3 százalékát ott követik el. Hozzáteszik, az USA-ban 10 emberből 4-nek van saját fegyvere egy 2017-es felmérés szerint.

A legnagyobb mértékben ugyanakkor Jamaicában növekedett a fegyveres öngyilkosságok száma, Szingapúr ebben is szerencsés, a sor végén áll.

Borítókép: A Sante Fé Középiskolában kitört lövöldözés áldozataira emlékeznek Texasban 2018. május 21-én. Az iskola egyik diákja 10 társát lőtte agyon. Fotó: Scott Olson / Getty Images Hungary.

Via

Rovatok