Index Vakbarát Hírportál

Szolgálólánynak öltözött nők tüntettek Trump jelöltje ellen

2018. szeptember 4., kedd 20:35

A szolgálólány meséjéből ismert ruhákban tüntettek Brett Kavanaugh ellen az Egyesült Államokban, ő az a konzervatív politikus, akit Donald Trump amerikai elnök a legfelsőbb bíróságba jelölt nemrég. 

Sejthető volt, hogy nagy lesz a felhajtás a Kavanaugh meghallgatásán, mert demokrata párti szenátorok korábban már közölték: nem támogatják Trump jelöltjét. A meghallgatás alatt a teremben többen bekiabáltak, transzparensekkel tüntettek ellene, voltak olyan feliratok, hogy Kavanaugh kinevezése a nők jogait veszélyezteti, egy másik ellentüntető pedig egy olyan transzparenst tartott fel, amin az állt: "Kerekesszékes vagyok, de Illinois-ból utaztam idáig". 

A Women's March szervezet szerint eddig harminc ellentüntető nőt vettek őrizetbe, de itt még nincs vége, mert szerte az országból több száz nő érkezett, hogy felemelje a hangját Kavanaugh kinevezése ellen. 

Kavanaugh egy korábbi beszédében törvény betű szerinti betartását ígérte. Külön kiemelte, hogy Washington DC-ben családjával együtt egy katolikus közösség tagja. Az, hogy Kavanaugh a törvény betű szerinti betartását ígéri, jó hír az amerikai fegyverlobbinak, amely gyakran hivatkozik az alkotmányban foglalt önvédelem jogára.

A legfelsőbb bírói kinevezés egy életre szól, és az amerikai politikai és közéletben rendkívül fontos döntés. A szövetségi legfelsőbb bíróság ugyanis az amerikai életet meghatározó, kötelező erejű döntéseket hoz.

(Borítókép: Win McNamee / Getty Images Hungary)

Rovatok