Index Vakbarát Hírportál

Trump bizalmasai az asztaláról loptak el iratokat

2018. szeptember 4., kedd 17:51

Donald Trump legközelebbi beosztottjai nemzetbiztonsági kockázatnak tartják őt, és előfordult, hogy az asztaláról loptak el papírokat, hogy ne írjon alá bizonyos intézkedéseket - ezt a Watergate-botrányt kirobbantó Bob Woodward tényfeltáró újságíró állítja szeptember közepén megjelenő új könyvében a CNN szerint. 

A könyv azzal kezdődik, hogy elmeséli, ahogy Gary Cohn főtanácsadó ellopott egy rendelettervezetet Trump asztaláról a Fehér Házban. A rendelet felbontott volna egy Dél-Koreával érvényes fontos megállapodást, aminek köszönhetően másodperceken belül érzékelni lehet, ha Észak-Korea kilő egy nukleáris töltetet. 

"Elloptam az asztaláról. Nem akartam, hogy valaha is lássa azt az iratot. Meg kellett védenem az országot" - idézi Cohnt Woodward könyve. De nem ő volt az egyetlen, más beosztottjai is tettek el vagy rejtettek el iratokat előle, valamint igyekeztek elterelni az elnök figyelmét, ha úgy érezték, hogy az ország biztonságát veszélyeztető döntést akart meghozni Trump. 

Arról is lehet olvasni a könyvben hogy a bizalmasait és a hozzá közel állókat is komolyan aggasztja az amerikai elnök impulzív és gyakran követhetetlen viselkedése. 

A CNN által megszerzett könyv idézi a fehér házi kabinetfőnök John Kellyt, aki szerint Trump egy idióta, és gyakorlatilag lehetetlen meggyőzni bármiről. A védelmi miniszter James Mattis pedig azt mondta, hogy az elnök egy ötödikes-hatodikos általános iskolás értelmi szintjén van. 

A Reuters is lehozott egy anyagot a könyvről, ők arról írnak, hogy Trump meg akarta öletni a szíriai elnök Bashar al-Asszadot, miután az vegyi támadást hajtott végre 2017 áprilisában

Woodward könyvének megjelenési időpontja sem véletlen persze, hiszen novemberben lesz Amerikában a félidős választás. 

(Borítókép:  Mark Wilson / Getty Images Hungary)

Rovatok