Index Vakbarát Hírportál

Leválnának az ukránok az orosz ortodox egyházról

2018. szeptember 4., kedd 15:32

Nem született döntés a független ukrán egyház megteremtéséről az ortodox egyházak püspökeinek háromnapos isztambuli találkozóján, de a kijevi egyházvezetők biztosak abban, hogy a konstantinápolyi pátriárka akár már az idén áldását adja rá, írja az MTI. Szakértők szerint ez

a legnagyobb egyházszakadáshoz vezethet a keleti és nyugati kereszténység különválása óta.

A hétfő este véget ért isztambuli egyházi találkozón I. Bartolomaiosz, Konstantinápoly ökumenikus pátriárkája tájékoztatta az egyházi elöljárókat álláspontjáról, de döntés egyelőre nem született. A végső szót később mondják majd ki, a várakozások szerint októberben.

Az ukrán ortodox egyház autokefállá, azaz Moszkvától független, egységes nemzeti egyházzá nyilvánításával egyidejűleg döntés születhet arról is, hogy érvénytelenítik Filaret kijevi pátriárka kiátkozását. Az ukrán egyházi vezetőt Moszkva sújtotta átokkal, amiért 1992-ben létrehozta az orosz egyház által el nem ismert kijevi patriarkátust.

A kérdésben nincs konszenzus, az orosz egyház hevesen ellenzi az ukrán egyház függetlenné válását. Kijev várakozásai szerint viszont Moszkva abszolút kisebbségbe szorulhat ezzel, ami nem veszélyeztetheti az ortodox egységet, így nem lehet akadálya az ukrán egyház függetlenné válásának.

Szakértők ugyanakkor rámutatnak arra, hogy

Moszkva számára ez nem pusztán egyházvita, hanem geopolitikai kérdés. 

A független ukrán egyház létrejötte jelentősen meggyengíti Oroszország politikai befolyását is az ortodox vallású országok fölött. Az orosz ortodox egyháznak 35 ezer temploma van, és egyharmaduk Ukrajna területén van.

Kijev számára sem pusztán vallási kérdés a független egyház létrejötte. Petro Porosenko ukrán elnök augusztus 24-én, az Ukrajna függetlenné válásának 27. évfordulóján rendezett katonai parádén jelentette ki, hogy

az ukrán ortodox egyház függetlenségének kérdése túllépi a vallás határait, az ukrán függetlenség jelentős eleme. Ukrajna határozott szándéka, hogy kiszabaduljon annak az orosz egyháznak a függéséből, amely megszenteli Putyin Ukrajna elleni hibrid háborúját, az orosz vezetésért és hadseregért imádkozik.

Rovatok