Index Vakbarát Hírportál

A britek megneveztek két oroszt, akiket Szkripalék megmérgezésével gyanúsítanak

2018. szeptember 5., szerda 12:26

A brit vádhatóság szerdai bejelentése szerint két orosz állampolgár, Alekszandr Petrov és Ruszlan Bosirov gyanúsítható Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével. A Scotland Yard azt állítja, elegendő bizonyítékuk van a két férfival szemben. Ugyanakkor valószínű, hogy a rendőrök által közölt két név csak álnév és a tetteseknek nem ezek a valódi neveik. A fényképeiket mindenesetre közzétették a hatóságok. 

Márciusban a Salisburyben élő Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya, Julija Szkripal, június végén pedig két brit állampolgár, a 45 éves Charlie Rowley és 44 éves élettársa, a háromgyermekes Dawn Sturgess szenvedett súlyos mérgezést. Szkripalékat és Rowley-t több heti kezelés után kiengedték a kórházból, Dawn Sturgess azonban július 8-án a kórházban meghalt. Dawnék véletlenül keveredtek bel az ügybe, Charlie Rowley ugyanis egy parkban megtalálta a méreggel tele üvegcsét, amiről azt hitte, parfüm. Odaadta a barátnőjének, aki magára kent belőle egy keveset és ez vezetett a halálához. 

A brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézete már megállapította, hogy mindkét incidenst a Novicsok idegméreg-hatóanyag okozta, de a brit kormány független vizsgálatra kérte fel a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet, az OPCW-t. Utóbbi is igazolta a brit szakértők megállapítását.

Rovatok