Index Vakbarát Hírportál

Sugárzás miatt halt meg a fukusuimai mentőmunkálatokat végző férfi

2018. szeptember 6., csütörtök 09:22

Nyolc hónapot át dolgozott a 2011. március 11-én megsérült fukusimai atomerőmű mentőmunkálatain az a férfi, aki idén tüdőrákban életét vesztette. Az 50-es éveiben járt áldozat az első, akivel kapcsolatban elismerte a japán kormány, hogy

a földrengést követő cunami okozta erőműbaleset és a rákos haláleset között összefüggés van.

A japán sajtó szerint 17 dolgozó kért nyújtott be kártérítési igényt, ebből négyet fogadtak el, a többit elutasították vagy még nem döntöttek róluk – írta a Sky Nems. 

A tüdőrákban meghalt férfinél 2016 elején diagnosztizálták a betegséget. Nem csak Fukusimában dolgozott a tragédia után, de 1980 és 2015 között is erőműveknél foglalkoztatták, ám mindvégig az előírás szerinti védőfelszerelést hordta.

Japánt 2011. március 11-én rázta meg a 9-es erősségű földrengés, amely után hatalmas szökőár érte el az országot. A katasztrófában 18 ezren vesztették életüket. A természeti katasztrófának az erőmű szerkezete ellenállt ugyan, de elvágta az energiaellátástól. Ezt a dízelgenerátorok pótolták volna, azokat azonban az érkező szökőár iktatta ki, így a hűtés hiányában megolvadt a fűtőanyag a blokkokban és a kiszabadult sugárzó anyag több tíz kilométeres körzetben szennyezte be a környezetet, az atomenergia békés használatának történetében Csernobil után a második legnagyobb katasztrófát okozva.

Rovatok