Index Vakbarát Hírportál

8 halott, 120 sérült a hokkaidói földrengésben

2018. szeptember 6., csütörtök 05:58 | aznap frissítve

Nagy erejű földrengés rázta meg csütörtök hajnalban Japán legészakibb nagy szigetét, Hokkaidót, és a rengés okozta földcsuszamlásokban nyolcan meghaltak, 120-an megsérültek és harmincan eltűntek – írta az MTI. 

A rengés miatt megszakadt a 3 millió hokkaidói háztartás szinte mindegyikének áramellátása, és egy atomerőmű hűtését átmenetileg tartalék generátorokkal kell biztosítani.

A helyi idő szerint hajnali 3 óra 8 perckor történt, 6,7-es erősségű földrengés epicentruma Tomakomai városától keletre volt, fészke pedig mintegy 40 kilométeres mélységben – jelentette a japán meteorológiai intézet. Szökőár-riasztást nem kellett kiadni. A földmozgás megrázta Hokkaido prefektúra székhelyét, az 1,9 millió lakosú Szapporót is.

A vidéki Atsuma városban hatalmas földcsuszamlás történt egy hosszú hegygerinc mentén, a hegyoldalban álló számos házat temetve maga alá. A prefektúra kormányzata és a katasztrófaelhárítók arról számoltak be, hogy és Atsumában 32 embert eltűntként tartanak számon.

A természeti csapás hírére hajnali 6 óra előtt hivatalába érkező Abe Sindzó miniszterelnök újságíróknak azt mondta, hogy kormánya válságközpontot állít fel a mentési és segélyezési munkálatok összehangolására. Szuga Josihide, a kormány főtitkára egy sajtóértekezleten elmondta, hogy eltűnt emberekről és épületek összeomlásáról szóló telefonhívások százait kapták. Hokkaidó kormányzójának kérésére az önvédelmi erők (a hadsereg) 25 ezer katonáját a mentési munkálatokra vezénylik.

Generátorról megy az atomerőmű

Az ország nukleáris felügyelő hatósága közölte, hogy a Tomari atomerőmű három reaktorának hálózati áramellátása leállt, a reaktorok és a kiégett fűtőelemek hűtését azonban átmenetileg tartalék generátorokkal biztosítják.

A japán közlekedési minisztérium közlése szerint a hokkaidói repülőtér (New Chitose Airport) várhatóan egész nap zárva lesz, részben a mennyezet egy részének leszakadása, részben pedig az áramellátás hiánya miatt, s ezért legalább kétszáz belföldi légi járatot törölnek.

Japánt az idei nyáron természeti csapások egész sora sújtotta.

Rovatok