Index Vakbarát Hírportál

Emlékeznek még az Orbánt Tusványoson körülrajongó flamandokra?

2018. szeptember 6., csütörtök 18:59

Vizsgálatot indítottak a Schild & Vrienden (Pajzs és barátok) nevű flamand bevándorlásellenes ifjúsági mozgalom ellen csütörtökön Belgiumban, miután egy helyi tévécsatorna bemutatta azokat a rasszista, szexista és antiszemita megjegyzéseket, amiket a szervezet tagjai írtak, írja az MTI.

A VRT flamand közszolgálati tévé szerdai riportjában olyan internetes üzenetváltásokat mutattak be, amikben a szervezet egyes tagjai "elfogadhatatlan" kijelentéseket tettek, valamint horogkeresztes és a feketéket állatokhoz hasonlító képeket osztottak meg. A riport szerint az ifjúsági mozgalom tagjai "fajok háborújáról" beszélnek, és arról, hogy készen kell állni arra is, hogy akár erőszakkal állítsák meg a bevándorlás jelentette fenyegetést.

Mindezekért csütörtökön vizsgálatot indítottak az ügyben, a Genti Egyetem pedig felfüggesztette a náluk szerveződött mozgalom alapítóját, Dries Van Langenhove-t, ellene fegyelmi eljárást indítottak. Van Langenhove ugyanakkor puszta vádaskodásnak nevezte a tévéműsorban megfogalmazott állításokat, és visszautasította a rasszizmus és az antiszemitizmus vádjait.

Az is kiderült, hogy flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) ifjúsági szervezetének mintegy húsz tagja bizonyos szinten benne van a Schild & Vriendenben is. A szövetség elnöke azt mondta, meg fogják vizsgálni az érintettek kizárásának kérdését, mert "nincs helye a pártban a szélsőségességnek és az ilyen gyomorforgató kijelentéseknek".

A szervezet nemrég azzal került be a hírekbe, hogy tagjai megzavartak egy, a migrációs helyzet humánusabb kezeléséért meghirdetett demonstrációt Gentben. Nálunk pedig akkor szereztek öt perc hírnevet maguknak, amikor júliusban Tusványoson a  Schild & Vrienden tagjai találkoztak Orbán Viktorral, és szinte körülrajongták őt, miközben elismerően beszéltek róla és migrációs hozzáállásáról. 

Az erről készült videót Dries Van Langenhove töltötte fel, azzal az orbáni jó tanáccsal megtoldva, hogy „ébresztő a nemzetnek, amilyen gyorsan csak lehet". Orbán a felvételen azt is mondja, hogy „ha Belgium változást akar, álljon fel, és harcoljon", ellenkező esetben nagy gondok lesznek, öt-tíz éven belül nagyon más országgá válhat.

Rovatok