Index Vakbarát Hírportál

Siket gyerekeket molesztálták a papok Ferenc pápa szülőhazájában

2018. szeptember 7., péntek 05:32

Helyi idő szerint csütörtökön razziát tartott az argentin rendőrség a siketek egyházi iskolájában pedofília gyanúja miatt.

A hatóság La Platában, a katolikus vezetésű Antonio Provolo Intézetben foglalt le 1987 és 2018 közötti keltezésű dokumentumokat. Egy névtelenséget kérő rendőr közlése szerint a razziát egy helyi ügyész rendelte el.

Nem a La Plata-i az első Provolo-intézet, amely gyermekek szexuális zaklatásának gyanújába került. Mendoza tartományban az egyik Provolo iskolában legalább húsz gyerek állította, hogy több pap erőszakoskodott velük, akiket azután le is tartóztattak. Az estekről a Vatikán 2009 óta tudott, miután a hálózat olaszországi iskoláinak volt tanulói nyilvánosság előtt számoltak be az őket ért szexuális zaklatásokról. A veronai érsek bocsánatot kért az áldozatoktól, akik azonban bíróság előtt már nem kaphatnak elégtételt a bűncselekmények elévülése miatt. Azonban az argentin jog e tekintetben szigorúbb: a pedofil bűncselekményekben az elévülési idő nem kevesebb, mint 50 év.

(MTI, Washington Post)

Rovatok