Index Vakbarát Hírportál

Macron kemény fellépést sürgetett Orbán ellen

2018. szeptember 7., péntek 11:17

Az Európai Bizottság elnöke problémának tartja, ha a Fidesz továbbra is a mérsékelt jobbközép pártokat tömörítő Európai Néppárt tagja marad.

Jean-Claude Juncker ezt egy Európai Parlamentben tartott csütörtöki megbeszélésre érkezve mondta el olasz újságíróknak. A szintén néppárti Juncker a 2019-es európai parlamenti választásokat követően távozni fog a brüsszeli végrehajtó testület éléről, helyén Angela Merkel a Néppárt frakcióvezetőjét, Manfred Webert látná szívesen. Weber hiába van Junckernél sokkal jobb viszonyban Orbánnal, máris bizonygatnia kellett, hogy a Fidesszel szemben is kész szembeszállni az uniós alapjogok védelmében.

A Fidesz egyelőre a Néppárt tagjaként készül a jövő évi választásokra, de mivel maga is a bevándorlást tartja a központi politikai kérdésnek, nem lenne akkora meglepetés, ha végül a várhatóan nagyot szakító bevándorló- és idegenellenes pártokkal alakítania új frakciót.

Juncker véleményénél valószínűleg nagyobb súllyal esik a latba Emmanuel Macron csütörtöki nyilatkozata, mellyel Angela Merkelen keresztül igyekezett nyomást gyakorolni a Néppártra. A Reuters tudósítása szerint

a francia elnök hangsúlyozta, hogy a Néppárt nem támogathatja egyszerre Merkelt és Orbánt, és tisztáznia kell saját pozícióit.

Egyben felszólította a néppárti képviselőket, szavazzák meg a magyar jogállamiságról szóló Sargentini-jelentést, később pedig kifejtette, hogy az európaiaknak közösen kell nyomást gyakorolni a demokratikus alapértékeket veszélyeztető lengyel és a magyar kormányra.

Túl lassúak, túl engedékenyek voltunk. Sokkal keményebbnek kell lennünk ezekben az ügyekben.

Macron egyébként a Benelux országok vezetőivel találkozott, akik elmondása szerint osztották az ő „progresszív, centrista" elképzeléseit. Nem osztotta viszont elképzeléseit Szijjártó Péter, a magyar külügyminiszter pénteki válaszában azzal vádolta a Macron vezette „bevándorláspárti erőket", hogy

És konklúziója szerint

a bevándorláspárti erők magukat progresszívnek, haladóknak nevezik, csak az a baj, hogy a haladás iránya katasztrofálisan rossz, a sebesség óriási, szélsebesen a szakadékba vezetik Európát.

Az Európai Parlament jövő héten tartott plenáris ülésének fő napirendi pontja Sargentini-jelentésről való szavazás lesz. A holland zöldpárti politikus által összeállított jelentés azt ajánlja, hogy a magyar kormányt idézzék a nemzeti kormányok testülete (a Tanács) elé, amiért a demokrácia és az európai értékek rendszerszintű veszélynek vannak kitéve. A kulcsfontosságú szavazás előtti napon maga Orbán Viktor is felszólal az Európai Parlamentben, hét perce lesz arra, hogy meggyőzze igazáról a képviselőket. 

Ahogy azt előzetes esélylatolgatásunkban írtuk, a kétharmados többséget igénylő szavazás kimenetele igen bizonytalan, mivel a Fidesz saját pártcsaládja is mélyen megosztott abban a tekintetben, hogy valóban rendszerszintű veszélyben van-e a magyar demokrácia.

Rovatok