Index Vakbarát Hírportál

Százával hantolják ki az embereket a tömegsírokból

2018. szeptember 7., péntek 05:50

Százhatvanhat ember földi maradványait rejtő tömegsírra bukkantak nyomozók csütörtökön Mexikóban, Veracruz tagállamban - ugyanabban a régióban, ahol tavaly márciusban már 270 halottat kellett kiemelni egy jelöletlen sírból.

Feltehetően ezúttal is kábítószerkartellek áldozatainak csontjai kerültek elő. A veracruzi főügyész, Jorge Winckler közlése szerint legalább két éve temették el a halottakat, és nem kizárt, hogy további maradványok kerülnek elő.

A nyomozók egy tanúvallomás alapján találtak a helyre. A tanú állítása szerint több száz holttestet temettek el a területen, melynek pontos hollétét a főügyész biztonsági megfontolásból nem fedte fel.

A mexikói kartellek rivalizálása és a szervezett bűnözés ellen indított újabb meg újabb kormányzati akciók 2006 és 2017 vége között összesen akár 150 ezer áldozatot is követelhettek. A drogháborút elsősorban az amerikai kereslet táplálja, a különböző drogfajták határon való átjuttatásával - a legalizálási hullám ellenére - a kartellek becslések szerin 19 és 29 milliárd dollár közti bevételhez jutnak évente.

(MTI)

Rovatok