Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a Los Angeles-i magyar ház alelnöke, miután támadták a véleménye miatt

2018. szeptember 8., szombat 21:19 | öt éve frissítve

Lemondott Sárvári Álmos, a Los Angeles-i agglomeráció magyar származású lakosságának lakosságának vezető kulturális egyesülete, a csaknem száz éve működő United Magyar House alelnöke. Ez önmagában nem biztos, hogy hír lenne, de Sárvári volt az, aki magánemberként, Facebookon egy barátja bejegyzésénél egy kormánykritikus kommentet írt, mire a Los Angeles-i főkonzul, Széles Tamás megpróbálta eltávolíttatni a szervezettől. Egy mai videó szerint ez tulajdonképpen sikerült is.

Egy ma közzétett, sajtótájékoztatón készült videón - amit a 444 vett észre - a Los Angeles-i magyar ház elnöke, Pereházy Miklós beszél Sárvári döntéséről:

Pereházy szerint szinte már boszorkányüldözés alakult ki, elkezdődött a magyar háznak, és vezetőinek ócsárlása. Az elnök elmondja, hogy Los Angeles magyarsága szinte két részre oszlott az ügy következtében. Pereházy szerint már adtak ki közleményt arról, hogy Sárvári véleménye nem a ház véleményét tükrözi, de hozzátette, hogy a szólásszabadság jegyében mindenkinek joga van a véleményéhez.

Pereházy közvetítette Sárvári indoklását: magánemberként bírálta Szíjjártó Pétert egy privát Facebook-oldalon, de a magyar hisztérikus sajtókampány, illetve a helyi közösség egy részének aggályos reakciója, valamint a ház és a konzul viszonyára tekintettel mondott le, az elvei megtartása mellett.

Sárvári közleményében elmondja, hogy az ügy után névtelen leveleket kapott, amikkel megpróbálták befeketíteni.

Itt az ideje, hogy az elszabadult indulatok rombolását átvegye a józan megfontolás, és az építő energia.

- áll Sárvári lemondásában.

Rovatok