Index Vakbarát Hírportál

Több ezren vonultak utcára Franciaországban a klímaváltozás ellen

2018. szeptember 8., szombat 23:23

Több ezren vonultak Franciaország nagyvárosainak az utcáira, amivel a klímaváltozások elleni intézkedéseket szeretnék sürgetni. A tüntetők egyébként a nemrég lemondott környezetvédelmi miniszter, Nicolas Hulot mellett is kiálltak. Demonstrációkat tartottak többek között Párizsban, Marseille-ben, Strasbourgban és Toulouse-ban is.

A Párizsban tartott demonstráció a "Kelj fel a klímáért!" globális mozgalom részeként, illetve egy helyi, Hulot támogató kampány keretében zajlott. A rendőrség szerint a fővárosi tüntetésen 18 500 ember vett részt, míg a nem kormányzati szervek 50 ezer emberről számoltak be.

A volt tévés és környezetvédelmi aktivista Hulot egy rádióműsorban jelentette be a lemondását augusztus végén, ami sokakat meglepett. Emmanuel Macron francia elnök foghatta a fejét Nicolas Hulot távozásakor, mivel a volt környezetvédelmi miniszter elég nagy népszerűségnek örvendett, miközben a francia vezető népszerűsége csökkenőben van Franciaországban.   

Hulot megunta a toporgást, távozását azzal indokolta, hogy az elmúlt egy év alatt nem sikerült megfelelő fejlődést elérnie a környezetvédelmi ügyekben, és úgy érezte, egyedül maradt, nem tudta felsorakoztatni a kormány tagjait maga mellett.

 Ki lenne hatékony önmagában? Hol vannak a csapataim? Ki áll mögöttem?

– hangoztatta akkor Hulot.

Franciaországban elég kiélezett vita zajlik az atomerőművek körül, – ezek adják jelenleg az ország áramellátásának 75 százalékát, - ezt szerette volna Hulot elég radikálisan 50 százalék alá szorítani. 

Emmanuel Macron francia elnök miatt kénytelen volt kompromisszumokat kötni, így az atomenergia vagy a glifozáttartalmú növényvédő szerek ügyében.

A mostani tüntetéshez Macron korábbi elnőkválasztási ellenfelei, a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon és a szocialista Benoit Hamon is csatlakoztak. 

Holut egy Twitter-üzenetben köszönte meg a tüntetők támogatását: 

A Franciaország- és világszerte gyülekező embereknek megvan a hatalmuk, hogy változást sürgessenek gyermekeink jövőjéért.

(MTI/Reuters)

Rovatok