Index Vakbarát Hírportál

Amerika titkos tárgyalásokat folytatott venezuelai tisztekkel egy potenciális puccsról

2018. szeptember 8., szombat 15:48

Amerikai tisztviselők és egy korábbi venezuelai parancsnok állítása szerint a tavalyi év során a Trump-adminisztráció titkos tárgyalásokat folytatott venezuelai tisztekkel egy potenciális, Nicolás Maduro elleni puccsal kapcsolatban, ennek pedig úgy is lehetnek politikai következményei, hogy a tervből végül nem lett semmi – írja a New York Times.

Amerika belement

Donald Trump korábban már többször beszélt arról, hogy katonai beavatkozásra lenne szükség a dél-amerikai országban: tavaly augusztusban belengette a hadsereg bevetését, de később is többször előszedte a témát itt-ott, egyebek mellett például egy négy dél-amerikai vezetővel közös vacsorán is.

Ettől még persze nem lesz kevésbé furcsa, hogy az Egyesült Államok szóba állt az elégedetlen tisztekkel, főleg mert olyan is volt köztük, akit

az amerikai kormány is a korrupt tisztviselők között tart számon.

Venezuelai tisztek egyébként már Obama elnöksége alatt is megpróbálták felvenni a kapcsolatot a Fehér Házzal, de érdeklődés hiányában elhalt a dolog. Tavaly augusztusban aztán jött Trump, és felkavarta az állóvizet, így újra megpróbálták a dolgot, a jelek szerint sikerrel, ugyanis végül több találkozóra is sor került.

Füstbe ment tervek

Az egészet persze engeteg óvatoskodás előzte meg, az amerikaiak ugyanis kínosan ügyeltek arra, hogy ne szolgáltassanak muníciót az egyébként is folyamatosan Amerikával példálózó Madurónak. Végül azért mentek bele egyáltalán a dologba, mert úgy döntöttek, annyira rossz a helyzet az országban, hogy érdemes lenne meghallgatni a Maduro ellen áskálódók terveit.

A tárgyalásokra eredetileg egy ex-CIA-s veterán ment volna, de a Fehér Ház ügyvédei végül úgy döntöttek, hogy óvatosságból inkább egy karrierdiplomatát küldenek oda, aki kizárólag csak közvetítőként szolgált a tisztek és a kormány között.

A követ az első találkozó után arról számolt be, hogy a katonáknak nem nagyon volt terve, inkább az amerikaiaktól reméltek útmutatást. Közös hadműveletről nem volt szó, a puccsra azonban több időpont is felmerült, végül azonban ezek mindegyike elsikkadt.

A venezuelai forrás egyébként elmondta, álláspontjuk szerint a sikeres puccshoz egyszerre kellett volna lekapcsolni a kormány kulcsfiguráit, amihez lehallgathatatlan kommunikációra lett volna szükségük, hiába kérték azonban az amerikaiak segítségét ezzel kapcsolatban, nem kaptak tőlük eszközöket.

Ha megkaptuk volna az eszközöket, máshogy alakult volna az országunk története.

– lamentált a tiszt, hozzátéve, hogy természetesen csalódott, de legalább szabad, ellentétben azokkal a társaival, akiket letartóztattak, és valószínűleg jelenleg is kínoznak.

Rizikós biznisz

Az biztos, hogy Trumpék elég nagy kockázatot vállaltak azzal, hogy belementek a tárgyalásokba, hiába nem történt ugyanis semmi, a venezuelai tisztek simán értelmezhették úgy, a tárgyalásra való hajlandóságot, mint a puccsal való hallgatólagos egyetértést.

Az Egyesült Államoknak ráadásul volt már jó néhány félresikerült intervenciója hasonló helyzetben lévő országok esetében, így ez az eset jogosan nyugtalaníthatja a régió összes országát. A szakértők szerint emellett az sem elhanyagolható, hogy a potenciális partnerek sem nevezhetőek makulátlannak.

Rovatok