Index Vakbarát Hírportál

Boris Johnson: A brexites javaslatcsomag egy robbanószerrel töltött mellény

2018. szeptember 9., vasárnap 11:07

Boris Johnson volt brit külügyminiszter szerint "megalázó" a saját egykori kormánya által a Brexit  feltételrendszerére nyáron kidolgozott javaslatcsomag - írja az MTI.

Johnson, annak idején pont emiatt a tervezet miatt mondott le a külügyminiszteri tisztségről. Szerinte a javaslatcsomag elfogadása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia gyakorlatilag elfogadná az Európai Unió szabályait, úgy, hogy e szabályok kidolgozásába semmiféle beleszólása nincs. A javaslatok jóval szorosabb jövőbeni kapcsolattartást indítványoznak az EU-val, mint amilyent Johnson pártja, a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-tábora látni szeretett volna.

Theresa May miniszterelnök és kabinetjének tagjai július első hetében, a chequersi kormányfői rezidencián tartott ülésen fogadták el a javaslatcsomagot, amely az Európai Unióval a Brexit után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról szóló brit elképzeléseket tartalmazza.

Vasárnap megjelent cikkében a volt külügyminiszter azt írta, hogy a chequersi javaslatcsomaggal a brit kormány folyamatos politikai zsarolásnak teszi ki magát az EU részéről, és öngyilkos merényletekhez használatos, robbanószerrel töltött mellényt húzott rá a brit alkotmányra, a gyújtógombot pedig Michel Barnier - az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója - kezébe adta.

A volt külügyminiszter egy héten belül másodszor támadja egykori kormánya Brexit-stratégiáját. Az erősen EU-szkeptikus The Daily Telegraph brit napilapnak írt, hétfőn megjelent cikke szerint, a chequersi javaslatcsomag elfogadásával Nagy-Britannia úgy indult csatába, "hogy az előőrsöt vezető tankon máris a fehér zászló lobog".

A brit sajtó szerint Boris Johnson e támadásokkal Theresa May miniszterelnök elmozdítását és saját kormányfői ambícióinak megvalósulását próbálja előkészíteni.

Rovatok