Index Vakbarát Hírportál

Egy óra alatt 3-asból 4-es fokozatú hurrikán lett Florence

2018. szeptember 10., hétfő 17:55

Hétfőn előbb 3-as, majd bő egy órával később 4-es fokozatú hurrikánnak minősítették az Észak- és Dél-Karolina partjai felé tartott Florence hurrikánt, közölte az amerikai AP hírügynökség és a Reuters. Előbbi még arról számol be, hogy mire a vihar csütörtökön eléri az amerikai partokat, extrém erejűvé erősödhet. A 3-as fokozatú státusz azt jelenti, hogy maximum 185 km/h-s a vihar szélsebessége, és magyar idő szerint hétfő délután nagyjából 20 km/h-s sebességgel haladt nyugatra Bermuda környékén, nem sokkal mögötte a jóval kisebb Isaac hurrikánnal.

A hétfői előrejelzések szerint a Florence Észak-Karolina történetének legerősebb hurrikánja lehet. Az államot az elmúlt 150 évben egy négyes fokozatú hurrikán érte el, a Hazel hurrikán még 1954-ben, ami 209 km/h-s széllel tombolt Észak- és Dél-Karolina államhatárán, a Florence ennél is erősebb lehet – a 4-es fokozat 209-251 km/h közti szelet jelent.

A viharra felkészülve hétfőn Észak- és Dél-Karolina mellett Virginiában is rendkívüli állapotot hirdettek, az előbbi két államban meg is kezdték a partvidék kiürítését.

(Borítókép: Handout / Reuters) 

Rovatok