Index Vakbarát Hírportál

Újabb csúcstalálkozóra készül Trump és Kim Dzsongun

2018. szeptember 10., hétfő 22:52

Donald Trump amerikai elnök újabb csúcstalálkozóra készül Kim Dzsongunnal, az észak-koreai vezető kérésére – jelentette be Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője hétfőn. A találkozót abban a levélben kérte az észak-koreai vezető, amelyet az amerikai elnöknek küldött a külügyminisztériumon keresztül, írja az MTI.

Kim leveléről Sanders annyit mondott, hogy „nagyon meleg hangú, nagyon pozitív” volt, és hogy Trump annyira készen ál az újabb találkozóra, hogy már meg is kezdték az egyeztetéseket. A levél teljes tartalmát ugyanakkor addig nem hozzák nyilvánosságra, amíg arra nem ad engedélyt Kim Dzsongun.

Donald Trump és Kim Dzsongun első csúcstalálkozója idén júniusban, Szingapúrban volt, azóta ugyan némileg romlott a két vezető viszonya, de – ahogy Sanders fogalmazott hétfőn – Phenjan bizonyos diplomáciai gesztusai egyengetik az utat egy újabb csúcstalálkozóhoz. Ilyen gesztusként jelölte meg három amerikai fogoly szabadon bocsátását még májusban, a koreai háborúban (1950-1953) életüket vesztett amerikai katonák földi maradványainak repatriálását a múlt hónapban, valamint azt, hogy vasárnap az észak-koreai nemzeti ünnepen a szokásos katonai parádén nem vonultatták fel az atomtöltetek célba juttatására alkalmas hordozóeszközöket.

Rovatok