Index Vakbarát Hírportál

Vészhelyzetet hirdettek Zimbabwéban a kolera miatt

2018. szeptember 11., kedd 12:47

Vészhelyzetet hirdetett kedden a zimbabwei egészségügyi minisztérium a fővárosban, Hararéban, miután kolerában meghalt húsz ember, több mint kétezren pedig megbetegedtek, írja az MTI.

A betegség azt követően ütötte fel a fejét a dél-afrikai országban, hogy Harare külvárosában több szennyvízelvezető megrongálódott és a lakosok által használt kutak vizei szennyezetté váltak - közölte Obadiah Moyo egészségügyi miniszter.

A szükségállapot idejére az érintett körzetekben betiltják a hús és a hal árusítását, és több iskolát ideiglenesen bezárnak. Zimbabwe ENSZ-szervezeteket és magáncégeket kért arra, hogy segítsenek tiszta ivóvizet biztosítani az embereknek.

A kolera heveny hasmenéssel járó fertőző betegség, amelyet szennyezett vízzel érintkező élelmiszerek fogyasztása révén lehet elkapni. A kiszáradás kezelésével könnyű a betegséget gyógyítani, de kezelés híján néhány óra alatt halálos kimenetelű lehet. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a betegség lappangási ideje öt nap is lehet, de a kórokozó vibrio baktérium az egészséges emberek szervezetében elélhet akár tíz napig is.

Rovatok