Index Vakbarát Hírportál

215 km/órás széllökésekkel közeledik Florence

2018. szeptember 12., szerda 20:39

Négy autópályát is egyirányúsítottak a dél-karolinai hatóságok, hogy ezzel is segítsék azokat, akik a közeledő Florence hurrikán elől menekülnének el az Egyesült Államok dél-keleti partvidékén. 1,7 millió embert szólítottak fel arra, hogy kötelezően hagyja el otthonát Észak- és Dél-Karolinában, valamint Virginiában.

A most 4-es kategóriájú Florence 215 km/h-s széllökésekkel érkezhet meg a partokhoz. A szakemberek szerint a hurrikán kicsit ugyan csendesülhet is, de várhatóan 5-ös erősségű lesz, mire odaér. Meteorológusok szerint sokan még életükben nem néztek szembe ilyen veszélyes viharral az érintett területeken élők közül.

A BBC szerint szerdán már Georgiában is rendkívüli állapotot hirdettek ki, ahogy korábban Észak- és Dél-Karolinában, Virginiában, Marylandben és Washingtonban is.

Roy Cooper észak-karolinai kormányzó figyelmeztetett, hogy katasztrofális lehet a helyzet, több tízezer épületet önthet el a víz. A Twitterén Donald Trump amerikai elnök is arra kérte a vihar útjában élőket, hogy tartsák be a hatóságok felszólításait.

A szakértők szerint azért különösen veszélyes a hurrikán, mert lelassulva közel három napig pusztít majd Észak- és Dél-Karolina mentén, mielőtt délre fordulva Georgia felé haladna tovább. Az észak-karolinai hatóságok amiatt is aggódnak, hogy a Florence hurrikán várhatóan egy atomerőmű közelében, Southport városkánál ér partot.

Rovatok