Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok az év konteójával csaptak oda a világnak

2018. szeptember 12., szerda 23:11

Az ENSZ szerdán publikált vizsgálata alapján bebizonyosodott, hogy a szír kormány idén két alkalommal is klórgázt vetett be saját lakossága ellen.

Ezzel 2013 óta összesen 33-ra emelkedett az Aszad-rezsim által elkövetett vegyi fegyveres támadások száma (a 2011 óta tartó polgárháború során feljegyzett többi hat eset felelősét nem sikerült egyértelműen megállapítani).

A világszervezet szakértői a Damaszkuszhoz közel található, azóta elfoglalt Dúma városában, illetve az egyelőre még egymással is rivalizáló ellenzéki milíciák által ellenőrzött Idlib kormányzóságban történt vegyifegyveres támadásokat vizsgálták mintegy 400 beszámoló alapján (a laborvizsgálatokat az oroszok torpedózták meg). Ezek alapján megállapították, hogy a Dúmában történt január 22-i, illetve február 1-i támadások során iráni gyártmányú föld-föld rakétákkal juttatták el a klórgázt tartalmazó tölteteket, feburár 4-én pedig egy helikopterről dobtak le két, klórgázzal töltött hordót Idlib kormányzóságban egy Sarakeb nevű településre.

A vegyifegyveres támadások felelőse soha nem volt igazán kérdéses, ennek ellenére az Aszad-rezsimet támogató Oroszország nagy erőket mozgat meg annak érdekében, hogy álhírek segítségével kérdőjelezze meg a Damaszkusz - és a Szíriában harcoló orosz kontingens - által rendszerszerűen elkövetett háborús bűnöket.

A szerdai jelentésre válaszul az orosz védelmi minisztérium - mit ad isten, szintén szerdán -  bejelentette, hogy olyan videófelvételei vannak, melyek azt "bizonyítják", hogy  a helyi dzsihadisták a "fehérsisakosok"-nak nevezett kutató-mentőalakulatokkal összejátszva, menekülttáborokból elrabolt árvák feláldozásával akartak megrendezni  civilek elleni vegyifegyver-támadást, hogy azt utána a nyugati hatalmak casus belli-ként használhassák egy Damaszkusz elleni megtorló csapáshoz. A megrendezett mentőakciókkal és előre elhelyezett talajmintákkal hitelesített kamutámadás dokumentálására pedig már az utolsó, ellenzéki kézen maradt ellenzéki területre, Idlibbe invitáltak több arab tévéstábot, illetve egy amerikai forgatócsoportot is. 

Egyébként Moszkva minden vegyifegyveres támadásra kapásból előáll egy saját összeesküvés-elmélettel, melyek azután kivétel nélkül hamisnak bizonyulnak. A szíriai vegyifegyveres támadások logikájáról, a felelősség elsikálásáról itt olvashat részletesen.

Az ENSZ emberi jogi jelentése egyébként elítélte a kurdok által lakott Afrin kanton elfoglalására indított hadjárat során a Törökország által támogatott szíriai ellenzéki milíciák által elkövetett atrocitásokat is, és kiemelte, hogy Szíriában a rezsim csapatai által visszafoglalt települések egy részén még mindig anarchikus állapotok uralkodnak, az emberek teljes mértékben ki vannak szolgáltatva a Damaszkuszt szolgáló, ámde függetlenül tevékenykedő milíciák önkényének ( a "felszabadulás" utáni állapotokról kiváló látleletet ad ez a cikk ). 

Rovatok