Index Vakbarát Hírportál

Emberi jogokat sértett a brit szolgálatok hírszerzési szabályozása

2018. szeptember 13., csütörtök 14:17

Alapvető emberi jogokat sértenek a brit felügyeleti és hírszerzési hatóságok tömeges lehallgatásokat és elektronikus levelezések ellenőrzését érintő szabályozásai, ismertette döntését az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB).

Tájékoztatásuk szerint civil szervezetek és újságírók annak megállapítását kérték az Európa Tanács felügyelete alatt működő emberi jogi bíróságtól, hogy mennyiben jogszerű a brit szolgálatok, az amerikai Edward Snowden, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt számítógépes szakembere által feltárt hírszerzői gyakorlata, írja az MTI.

A strasbourgi székhelyű emberi jogi bíróság határozata szerint a lehallgatásokra és a személyes adatok internetszolgáltatóktól való megszerzésére vonatkozó brit rendelkezések sértik az emberi jogokról szóló egyezményt, mivel azok egyebek mellett nem nyújtottak elegendő védelmet a bizalmas újságírói információknak, továbbá sértik a magánélet védelmét biztosító jogszabályt is.

Az ügy részleteit ismerő források szerint a jogi eljárás kezdetekor Nagy-Britannia megváltoztatta hírszerzésre vonatkozó törvényeit, és olyan új jogszabályokat fogadott el, amelyek a kormány szerint a személyes adatok nagyobb védelemével rendelkeznek.

Rovatok